Pajero III - zawieszenie - stabilizator
rafal.k - 17-04-2021, 20:57 Temat postu: zawieszenie - stabilizator Jak sprawdzić jakie posiadam gumy stabilizatora przedniego i tylnego? Gdy mierze suwmiarką przód 31 mm, wg nr vin 30 mm. W opisach części 21, 26, 30, 31 mm. Tył gdy mierzę 26 mm w opisach kilka rozmiarów. Ile tam było rodzajów stabilizatora. Czym się kierować przy doborze części. Czy 30 i 31 to te same części i tylko opis jest różny.
A także czy w tylnym zawieszeniu są podkładki sprężyn. Bo nie widzę ogłoszeń? Wszędzie przód.
joujoujou - 17-04-2021, 21:41
W razie wątpliwości zawsze lepiej wziąć gumy za ciasne niż za luźne. Tym bardziej że w miejscu kontaktu drążek się z czasem lekko wyciera.
Bizi78 - 18-04-2021, 10:10
Z przody stabilizator w 3.2 DI-D short i long teoretycznie powinien mieć 31mm.
Tył chyba w zależności od rocznika, do początku 2001r. 21mm a później katalog nie podaje średnicy.
Ja bym się się kierował chyba średnicą stabilizatora bo terenówki mają to do siebie, że często właściciele zmieniają takie podzespoły.
Jak chcesz to mogę ci po vinie podać numery części OE na jakich auto wyjechało z fabryki.
rafal.k - 07-05-2021, 11:06
Dzięki za pomoc, po sprawdzeniu części w katalogu IC wg VIN-u opisy pokazują rozmiary (26; 26,8; 27 mm). Więc części te same, tylko opisy różne. A tak się złożyło, że we wszystkich samochodach coś do zrobienia, więc chciałem przyspieszyć naprawę pytając na forum. Pozdrawiam
|
|
|