[96-02]Colt CJ0 - [ALL] jade prosto- kierownice trzymam przekrecona w lewa str
Anonymous - 19-04-2007, 19:16 Temat postu: [ALL] jade prosto- kierownice trzymam przekrecona w lewa str witam, problem jak w temacie , co to moze byc ? jade prosto i aby jechac prosto musze trzymac kierownice przekrzywiona w lewa strone. nie mam pojecia co to moze byc , jakies pomysly ? pozdrawiam!
Anonymous - 19-04-2007, 19:34
ale chodzi o to ze auto ściąga czy tylko o to, że kierownica jest domyślnie skręcona?
jak nie masz airbaga to raz dwa i sobie to przełożysz - jak masz to niby też da rade ale bez łatwiej
Krzyzak - 19-04-2007, 21:57
rozwiazania 2:
- przestawiasz wyjmujac kierownice
- przestawiasz na koncowkach drazkow kierowniczych (trzeba ustawic zbieznosc)
Anonymous - 19-04-2007, 22:23
proponowałbym to drugie rozwiązanie czyli ustawić zbieżność, koszt niewielki a skoro kierownica jest krzywo to zbieżność tez może być nie najlepsza i będzie cięło oponki
Anonymous - 22-04-2007, 23:17
Tak jak napisał pawcio - 2 rozwiązanie - czyli ustawienie zbieżności - koszt od 30 do 100zł ( przynajmniej u mnie w Lublinie) ale 100zł to w najdroższym (na marginesie bardzo dobrym) zakładzie dysponującym jednym z najnowocześniejszych sprzętów w Polsce
Anonymous - 05-05-2007, 21:41
mialem doklkadnie taki sam problem jak kumanprx - rozwiazanie to ustawienie na koncowkach drazkow kierowniczych - ustawienie zbieznosci (dzisiaj to zrobilem)
wichura1 - 05-05-2007, 22:58
Ja mam taki problem po wymianie kierownicy. 2-ramienna jest OK 4-ramienna jest przestawiona brakuje 1/2 ząbka żeby było OK. Będę musiał kiedyś pojechać, żeby ustawili na drążkach.
szczeslaw - 06-05-2007, 13:29
Przestawianie kierownicy nie jest dobrym rozwiązaniem. Takie rzeczy powinno się regulować tylko za pomocą geometrii. I to nie samej zbieżności - przyczyną może też być zły kąt pochylenia koła.
Istnieje takie coś, jak różnica kąta skrętu kół. W skrócie chodzi o to, że kąt skrętu lewego i prawego koła w zakręcie nie są takie same (koło wewnętrzne jest troszkę bardziej skręcone niż zewnętrzne - gdyby tak nie było, to wewnętrzne koło jechałoby w zakręcie cały czas w lekkim poślizgu).
Różnica ta jest prawidłowa, TYLKO wtedy, kiedy pozycja kół do jazdy na wprost, jest zgodna ze środkowym punktem przekładni kierowniczej. Dlatego nie powinno się przestawiać kierownicy chyba, że ktoś ją przestawił wcześniej i teraz poprawiamy.
Matejko - 06-05-2007, 13:54
szczeslaw napisał/a: | koło wewnętrzne jest troszkę bardziej skręcone niż wewnątrzne |
szczeslaw - 06-05-2007, 16:36
Matejko napisał/a: | szczeslaw napisał/a: | koło wewnętrzne jest troszkę bardziej skręcone niż wewnątrzne |
|
Jedna literka i tyle zmienia
Poprawione
wichura1 - 06-05-2007, 23:15
szczeslaw napisał/a: | Przestawianie kierownicy nie jest dobrym rozwiązaniem. Takie rzeczy powinno się regulować tylko za pomocą geometrii... |
Nie zrozumiałeś mnie. Kierownica 2-ramienna ma w stosunku do 4-ramiennej przestawioną zębatkę, w miejscu ząbka ma wcięcie. 4-ramienna jest za bardzo w lewo, lub w prawo. 2-ramienna jest ustawiona idealnie
szczeslaw - 07-05-2007, 00:42
wichura1, ależ ja nie mówiłem o twojej wypowiedzi
Rozumiem, że jak jest inna kierownica, to może być przestawiona.
Chodziło mi bardziej o:
adams12 napisał/a: | jak nie masz airbaga to raz dwa i sobie to przełożysz |
Krzyzak napisał/a: | - przestawiasz wyjmujac kierownice |
Ale jeżeli chodzi o twój przypadek, to ustaw i sprawdź jak się będzie autko prowadziło. Nie zdziwię się, jak będzie miało delikatną tendencję do wypadania przodem z zakrętu (lewego lub prawego, w zależności od tego, w którą stronę przestawisz).
Jeżeli tak będzie i będzie ci to przeszkadzało, to pozostaje tylko powrót do starej kierownicy, lub kupno innej.
|
|
|