ASX Techniczne - Czyszczenie (demontaż?) parownika klimatyzacji
ktosikowy - 06-05-2021, 09:05 Temat postu: Czyszczenie (demontaż?) parownika klimatyzacji właśnie minęło 7 lat od kupna samochodu, mam go od nowości. dotychczas stosowałem czyszczenie klimatyzacji "granatami".
chciałbym jednak porządnie wyczyścić włącznie z parownikiem. gdzie w asx znajduje się parownik?
Czy jest możliwość aby zrobić to samodzielnie czy trzeba jechać do jakiegoś serwisu klimatyzacji.?
pitt63 - 06-05-2021, 09:13
Parownik w ASX jest w tym samym miejscu co w innych autach. Samodzielne czyszczenie moim zdaniem nie wchodzi w rachubę. Po pierwsze trzeba to zrobić ciśnieniowo a po drugie odpowiednim środkiem chemicznym. W moim poprzednim niemieckim aucie robiłem to różnymi specyfikami, w tym takimi z górnej i drogiej relatywnie półki. Efekt był krótkotrwały. W końcu zrobiono mi to w ASO (nie każde to robi z uwagi na brak sprzętu) i był spokój dwa lata tj. do czasu sprzedaży auta.
ktosikowy - 06-05-2021, 09:20
"w takim samym miejscu jak w innych" tzn gdzie? jak d niego się dostać. mam odpowiedna chemię, urządzenie na sprężoną parę wodną, chciałbym spróbować zrobić to samodzielnie. ale gdzie dokładnie jest ten parownik?
Bizi78 - 06-05-2021, 09:40
Cytat: |
"w takim samym miejscu jak w innych" tzn gdzie? |
ktosikowy - 06-05-2021, 09:45
Czyli żeby tam się dostać to trzeba zdemontować deskę? Czy jest możliwość w przypadku tylko konieczności wyczyszczenia z drugiej strony spod maski?
Krzyzak - 07-05-2021, 08:28
Od strony silnika masz tylko wyprowadzone króćce - czyścić można tylko od strony wnętrza.
Nie rozbierałem asx, ale skoro "jest tam, gdzie w każdym aucie" (co nie jest do końca prawdą, bo np. auta z klimą na tył mają go w tunelu środkowym), to zapewne trzeba zdjąć schowek przed pasażerem i wyjąć filtr (domniemam, że tam jest) - powstanie dziura przez którą można prysnąć czymś na parownik.
Używałem kiedyś specyfik Wurth, bo robił gęstą pianę i 1 spraj wystarczał na 2 auta (lub 2 czyszczenia jednego). Teraz mam specjalny atomizer używany przez speców do czyszczenia domowej klimy - litr kosztuje 40zł i wystarczy na kilkadziesiąt, może więcej, użyć.
Zdarzało mi się też czyścić parownik po wymontowaniu - ale to już poważniejsza sprawa, trzeba opróżnić układ, zmienić osuszacz bo się zawilgoci przez ten czas.
edit - psikanie przez kratki nawiewu jest totalnie bez sensu - one są tak zakręcone w podszybiu i najpierw trafiają na mieszalnik, który steruje proporcją z parownika/nagrzewnicy, że nie ma szans by dojść do parownika tą stroną
Fredi1 - 12-05-2021, 12:35
Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu.
Dzaru - 12-06-2022, 16:53
Fredi1 napisał/a: | Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu. |
Gdy wpuściłeś piankę przez odpływ, wypłynęła gdzieś we wnętrzu auta? wydaje mi się, że to najłatwiejsza droga do parownika bo dostęp jest bardzo trudny. Dało to odczuwalny efekt?
pitt63 - 16-06-2022, 09:49
Dzaru napisał/a: | Fredi1 napisał/a: | Do parownik ciężko się dostać bo trzeba zwalić cały bufet ,wyciągnąć klimatronik tak jak do wymiany nagrzewnicy. Ja czyściłem parownik od spodu przez odpływ kondensatu. |
Gdy wpuściłeś piankę przez odpływ, wypłynęła gdzieś we wnętrzu auta? wydaje mi się, że to najłatwiejsza droga do parownika bo dostęp jest bardzo trudny. Dało to odczuwalny efekt? |
W przypadku parownika żadne pianki nie pomogą. Przerabiałem ten temat i dziś mogę powiedzieć, że szkoda pieniędzy i roboty. Tutaj trzeba solidnej chemii i odpowiednich narzędzi. Ja zrobiłem to w ASO w ubiegłym roku i jest ok. Przykry zapach zniknął ale na jak długo to nie wiem. Koszt 180 zł. W poprzednim aucie innej marki, jeszcze przez dwa lata tj. do chwili do sprzedaży było wszystko dobrze.
Krzyzak - 16-06-2022, 12:09
A co ciekawe to porządna chemia kosztuje max. 50zł za butelkę 1l, która wystarczy na setkę aut... Ja mam do stacjonarnej klimy już od 2 lat spraj za 40zł, pryskam 2x w roku, do tego używam w aucie i zużyłem może 50ml... Ja używam specyfików włoskiej firmy Errecom.
Przemek87dk - 09-03-2025, 21:26
Może to pomoże:)
https://youtu.be/TTqFCyTjIq4?si=SKk7udwwCEQoaDkf
|
|
|