To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] BŁĘDNE PRZEŁOŻENIE 5 BIEGU

Zbrojnik - 19-05-2021, 09:17
Temat postu: [3.2 DID] BŁĘDNE PRZEŁOŻENIE 5 BIEGU
Siemanko,
Jestem 2 miesiące po zakupie Pancero 4 z 2007 roku i odkrywam powoli co w trawie świszczy.

Pojawił się taki problem i szukamy rozwiązania, może komuś coś takiego się przydarzyło.

Wygląda to tak:
Na fabryczne 18" założyłem opony BFG 255/70 R18 AT i się zaczęło.
Najpierw zaczęło mi wywalać kontrolkę przegrzewania się skrzyni, ALE - chłodnica skrzyni była u góry letnia, u dołu lekko ciepła, podobnie jak przewody. Olej w skrzyni lekko ciepły, czysty, poziom prawidłowy...
Po restarcie silnika, kontrolka znika, zapala się po jakimś czasie.
Teraz auto stoi w warsztacie, gdyż ponieważ, skrzynia zaczęła wchodzić w tryb awaryjny (mruga N - neutral), samochód się zatrzymuje. Po restarcie silnika, problem znika i pojawia się ponownie po przejechaniu X dystansu (ok. 1km).

O co caman ?
Czy to ma coś wspólnego z nowymi oponami ?
Za ciężko mu się zrobiło ? Jakoś nie wydaje mi się, aby to był case.

PS. komputer wypluł takie coś:

klapek - 20-05-2021, 13:51

Mam ten sam rozmiar BF Goodrich (czwarty rok), nic Mi nigdy nie wyskoczyło takiego.
Czysty przypadek wg mnie i szukanie winy gdzie indziej...

Jak to nowy zakup, to obawiam się że trafiłeś na jakaś "minę".

Bartek - 20-05-2021, 14:56

Albo dogorywa skrzynia - ślizga się któreś sprzęgło, albo ktoś tam był i zamontował inną przekładnię planetarną niż oczekuje ECU - niewiele inną, ale wystarczająco, żeby w pewnych warunkach przełożenie "wyskakiwało" z oczekiwanych ramek....

Diagnozowałem Endeavora z taką przypadłością, okazało się, że ktoś zamontwał jedną z przekładni planetarnych od skrzyni o tym samym modelu, ale innych 4 ostatnich literach określających dokładny typ - występującej w Hyundai'u.... efekt identyczny do opisywanego przez Ciebie....

Trzeba pojeździć z MUTem, spisać prędkości na wałkach wejściowym i wyjściowym ze srzyni na każdym biegu, podzielić przez siebie te wartości i porównać je z przełożeniami poszczególnych biegów.

zbyszekm2 - 24-05-2021, 08:08

Tylko ten błąd się pojawia? Czy on daje się kasować. Sprawdziłeś połączenia elektryczne? Np kostki na skrzyni?, Szczególnie na pozycjonerze?