ASX Techniczne - Brak mocy, tryb awaryjny
padadeszcz - 19-05-2021, 14:58 Temat postu: Brak mocy, tryb awaryjny Cześć
Od pewnego czasu mam problem ze swoim ASX-em.
Czasem gdy w trakcie jazdy zaliczę jakiś "dłuższy" postój z włączonym silnikiem (np. na światłach) to po ruszeniu mogę jechać maksymalnie 30 km/h. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika problem znika, oczywiście do kolejnego zatrzymania.
Początkowo myślałem, że to czujnik pompy wtryskowej więc go wymieniłem. Jednak nic to nie zmieniło. Być może zmieniłem na jakiś wadliwy lub jak czytałem ostatnio, wykasowanie błędu nie korzystając z ASO, nic nie da.
Jeśli chodzi o rzeczy, które zrobiłem to:
- wymieniłem turbosprężarkę
- czujnik pompy wtryskowej
- wyczyściłem filtr DPF
Raz gdy podpiąłem auto pod komputer, wyskoczyły 4 błędy:
P0003
P1272
P0089
P252F
Po ich skasowaniu został tylko ostatni: P252F
Czytałem o tych błędach, czytałem o podobnych problemach tylko nie w modelu ASX i prawdę powiedziawszy, już sam nie wiem co z nim zrobić.
Zwłaszcza że im bardziej sprawdzam informacje o błędach, tym więcej rzeczy do wymiany odnajduje (choćby tu o samym błędzie P0089 - https://fault-code.com/p0089/)
Odnośnie części mam pytanie czy elementy pompy paliwa, czujnik ciśnienia itd. mogę wyciągnąć z innego auta niż ASX? Mam tu na myśli np. Outlandera, bo słyszałem, że są one konstrukcyjnie i częściowo zbliżone
Jeśli macie jakieś rady, lub podobne sytuacje to proszę, napiszcie, bo już nie wiem czego szukać
|
|
|