To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Optymalna prędkość jazdy

Papajowsky - 30-05-2021, 21:30
Temat postu: Optymalna prędkość jazdy
Witam, czy zechcielibyscie się podzielić swoimi odczuciami co do optymalnej prędkości czyli takiej, w której w aucie nie jest zbyt głośno na wygodną podróż oraz przy której spalanie nie zabija ( z tym spalaniem to mniej). Oczywiście, mile widziane dopisanie opon na jakich owe doświadczenia macie :D
Jeśli już uda mi się kupić to zastanawiam się jakie opony są najlepsze pod wyprawy np. Rumunia, Ukraina itp.

Lotnik1414 - 03-06-2021, 11:10

moja zorza (long 2.8 mocno dociążony i na AT) spala 10,5 a z namiotem 10,8 jade maks 100km/h a najczesciej 90km/h

co do hałasu to wygłuszyłem podłogę więc jest ciszej ale szumi wiatr o snorkel, owiewki na oknach i wszystko co wystaje... a no i ja mam jeden tłumik przelotowy i nic pozatym...

musisz mieć świadomość że to nie jest wyscigowe auto gdzię będziesz się łapał z każdym na światłach (nie dotyczy evo) jest wygodne bez niczego na zewnątrz na szosowych oponach znośnie ciche.

Papajowsky - 04-06-2021, 21:28

Co do prędkości mam tego świadomość, wcześniej miałem jeepa zj na at i również za cicho nie było, choć 140 można było śmigać. Dzięki za odpowiedź, próbowałeś kiedyś jeździć na oponach MT ? Czy nie widzisz sensu ?
Lotnik1414 - 05-06-2021, 10:05

ja jeżdże wyprawowo i dla mnie MT nie ma sensu ze względu na hałas i spalanie. druga sprawa ja mam AT-eki które mają homologacje alpejską co jest wymagane na skandynawii(i nie tylko) w zimie.

jeep w benzynie to co innego... Pajero 2.8 ma v-max 150km/h to 140 to już praktycznie kres jego możliwości.

jechałem najwięcej 130km/h

Tuff - 07-06-2021, 08:53

U mnie w pajero sport 2.5 również 90km/h to optymalna prędkość, tak zrównać się z tirami. Jazda powyżej 100 mija się z celem bo auto wskakuje na obroty powyżej 3 tys i spalanie poleci w górę. W delikatnej trasie z manualem udało się zejść do 10l. A do 140 to bałbym się rozpędzić tego klocka :wink:
Lotnik1414 - 20-06-2021, 08:40

Ojciec ma 2.5 i jak go kupilem to tak samo 90km/h i relaks:)

ps. czasem warto tak jechac bo jest czas sie porozgladac:)