Outlander I Ogólne - O1 i kamera cofania, gdzie najlepiej zamontować
franek333 - 31-05-2021, 22:04 Temat postu: O1 i kamera cofania, gdzie najlepiej zamontować Witajcie.
Niedawno przesiadłem się ze Space Stara do Otlandera 1.
Myślę o założeniu kamery cofania (mam radio z androidem które umożliwia tę funkcję).
W odróżnieniu do MSS tablice w O1 są w tylnym zderzaku.
Gdybym chciał zastosować ramkę tablicy z kamerą to widok z kamery będzie dość niski.
I tu pojawia się pytanie czy nie za nisko... niby najłatwiejszy montaż.
Czy też może wybrać inne miejsce, tylko które ?
Blenda klamki otwierania tylnej klapy, a może za szybą na obudowie klapy ?
Chodzi tu też o wykorzystanie asystenta parkowania z kamery - zarys pola parkingowego.
Macie u siebie kamerki cofania ?
Podrzućcie realne pomysły montażu, sugestie, etc.
Pozdrawiam.
Irek
Bzyk_R1 - 31-05-2021, 22:25
Ja mam kamerkę montowaną na ramce rejestracji. Jest dodatkowo regulowana góra dół więc można ustawić dobry kąt. Jest to dobre miejsce, widać tyle ile trzeba. Oczywiście brudzi się na paskudnej pogodzie.
franek333 - 01-06-2021, 07:59
No właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Co prawda jest to na razie jedna odpowiedź ale zawsze coś tam.
Montaż w miejscu tablicy jest też najprostszy, bo kabelki ciągnę tylko do lampy cofania, a dalej już tylko do radia.
Powiedz mi jak dużo jest roboty ze zdjęciem osłony nadkola wewnątrz bagażnika i listew na progach.
Tzn. Czy łatwo schodzą. W MSS nie było z tym problemu.
Aha. Mam w zderzaku czujniki parkowania, ale nie działają. Pod fotelem kierowcy jest glośniczek od tego. Tylko gdzie jest od tego całe ustrojstwo... obstawiam że za osłoną nadkola i podłączone do gniazda zapalniczki w bagażniku.
Rozkręcimy... Zobaczymy
Dzięki za info ws kamerki i pozdrawiam.
Bzyk_R1 - 01-06-2021, 20:20
Ogólnie z plastikami w Outlanderach nie ma problemu ale ja mam nieco zaburzony obraz bo rozkręciłem ich kilkadziesiąt i już robię to z automatu. Żeby fajnie poprowadzić sygnałowe do radia nie musisz demontować boczków bagażnika. Bez problemu przeciągniesz je pod podłogą bagażnika. Progowe idą łatwo i są na samych spinkach.
Co do czujników to zamów nowe mtecha za 60 zł i zapomnij o tych starych. Ja montuje sterownik po lewej stronie we wnece w nadkolu za tą klapką w boczku. Jest tam mnóstwo miejsca i łatwy dostęp do lampy i sygnału cofania.
Rafik83 - 03-06-2021, 11:53
Ja mam kamerkę razem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej.
https://images.app.goo.gl/VAGy8WHZoFzyS5Xz6
Coś takiego tylko nie pamiętam jakiej firmy dokladnie jest gdzieś w moim temacie.
roger18sx - 13-06-2021, 11:51
W audi a4 kamerę miałem wewnątrz auta przyklejoną do wewnętrznej strony szyby. Super sprawa bo się nie brudzi jak w outlanderze w rance. Tyle że jak szyba przyciemniona to w nocy podczas cofania juz nie widać nic.
|
|
|