Space Star Ogólne - [MSS 1.6] Czujnik ciśnienia klimatyzacji
MSS_FAN - 13-06-2021, 20:31 Temat postu: [MSS 1.6] Czujnik ciśnienia klimatyzacji Mam do wymiany osuszacz klimy i mechanik powiedział mi, żebym kupił też nowy czujnik, bo niezawsze da się odzyskać stary. Spotkaliście się gdzieś z takim czujnikiem? Nie mogę go znaleźćkonkretnie do Space Stara. Jak znalazłem do podobnych samochodów typu V40 to widziałem kilka różnych wersji i nie wiem, który konkretnie kupić, aby nie był strasznie drogi, a jednocześnie był odpowiedni do mojej wersji autka.
Bizi78 - 13-06-2021, 21:18
Zawsze możesz kupić używkę osuszacz i odzyskać sam czujnik.
Tutaj masz komplet tylko trzeba porównać.
https://allegro.pl/oferta/osuszacz-klimatyzacji-space-star-i-1-8-gdi-10772597006
Tak tylko dodam, że u mnie przy wymianie osuszacza nie było problemu z odkręceniem czujnika.
Najważniejsze to aby fachowiec wymienił oringi.
MSS_FAN - 26-06-2021, 13:56
Jakiej firmy mi polecicie chłodnicę klimy? Brać najtańszy noname za 180 czy coś droższego? Używki chyba raczej nie będę kupował. Jak ładnie wyczyścić czujnik ciśnienia?
Bizi78 - 26-06-2021, 14:11
Ja w tamtym roku montowałem u siebie firmy nissens, jak powiedział fachowiec nie pasuje idealnie.
Co do szczelności to na razie chodzi bez problemu.
MSS_FAN - 26-06-2021, 15:44
A co sądzisz o tej? https://allegrolokalnie.pl/oferta/nrf-chlodnica-klimatyzacji-mitsubishi-35293-94433
Czy może byćnieszczelna lub szybko sięzepsuć jeśli już ma takie pokrzywienia?
Bizi78 - 26-06-2021, 16:29
Ja osobiście bym jej nie kupił.
kuba!!! - 26-06-2021, 21:13
Ja swego czaszu kupiłem do vectry chłodnicę wody thermotec za jakieś grosze i wytrzymało 3lata (potem vectra na szrot poszła) lecz przez te 3lata problemów nie był.
MSS_FAN - 30-06-2021, 22:45
Kupiłem No name. Niby identyczna, ale coś mi nie pasuje do niej ten grubszy przewód. W środku otwór i wyprofilowania niby te same, ale jak dokręcam śrubę to przy końcu zaczyna mi się przechylać to całe złącze. I widać uszczelkę, więc na pewno będzie mi tam uciekać gaz. Nie wiem co jest źle. Próbowałem też bez uszczelki to założyć i też nie. Myślę, że winna jest ta okrągła część w przewodzie dociskająca uszczelkę. Nie mam pojęcia jak to to ugryźć. Próbowałem ręką przytrzymywać przewód przy dokręcaniu i stosować podkładkę, ale nic z tego. Przyłożyłem na sucho starą chłodnicę i rowniotko się dopasowuje, uszczelkę nawet tak zasysa.
[ Dodano: 10-07-2021, 13:29 ]
Chłodnicę noname zwróciłem i kupiłem NRF. Teraz wszystko pasuje poprawnie, jest już zmontowane. Byłem na sprawdzeniu szczelności. Klimiarz nabił azotem, ale sprężarka nie zadziałała. Spuścił azot i powiedział, że muszę coś zrobić, żeby działała. Dzisiaj rano odłączyłem czujnik ciśnienia i włożyłem do wtyczki kawałek miedzianego drutu, żeby zrobić w niej zwarcie. Ok, jak włączę klimę to faktycznie sprężarka zaczynała działać. Zrobiłem to z 3 razy dla pewności i pojechałem na sprawdzenie szczelności. Jednak przy fachowcu sprężarka nie zatrybiła. Zostawił mi azot, żeby sprawdzićszczelność, a ja mam jednak jakoś zmusićsprężarkę do działania.
Ogólnie chciałem zostawić to zwarcie na stałe i obkleić izolacją. Co mogę sprawdzić i jak? Sama sprężarka się kręci ręką, więc klimiarz powiedział, że nie jest zatarta. Jednak przy tym zwarciu teraz zaczęło coś klekotać i nie włącza mi się ta sprężara.
Bizi78 - 10-07-2021, 15:11
Sprawdź jaka jest szczelina na sprzęgle i przekaźnik od klimy.
|
|
|