Pajero IV - Dziwne dźwięki w czasie jazdy - proszę o pomoc przed trasą
CertifiedHero - 12-07-2021, 11:40 Temat postu: Dziwne dźwięki w czasie jazdy - proszę o pomoc przed trasą Witam, od zakupu mojego PIV 3.2 2007 w lutym martwią mnie dziwne dźwięki w czasie przyspieszania. Takie jakby rzężenie, rezonans przy delikatnym przyspieszaniu w przedziale obrotów 2000-2500. Trudno to opisać, więc tutaj jest nagranie:
Dźwięk silnika
Myślałem, że to rozrząd, ale po jego wymianie w Carmoncie pod koniec lutego ten problem się utrzymuje. Najbardziej to dokucza przy zimnym silniku i przy mrozach. Na gorąco jest znacznie mniej słyszalne. Obroty nie falują. Co to może być?
Do tego dochodzi jeszcze inna rzecz - sprzed kilku dni. Robiłem trasę 150km ekspresówką. Nie przekraczałem 120km/h chyba że przy wyprzedzaniu. Pod koniec zauważyłem, że przy dodaniu gazu i mocniejszym wbiciu na obroty dochodzi mnie głośne huczenie i szum. Zjechałem i na postoju na jałowym jest niby ok, ale po wrzuceniu obrotów huczy, szumi bardzo głośno. Nie wiem jak ten dźwięk opisać. Nie udało mi się nagrać. Teraz to testuję - huczenie raz jest, a raz nie ma. Czy to może być coś ze skrzynią biegów? Wydawało mi się też, że w czasie tego huczenia auta się nie zbiera. Nawet 3-4 sekundy czasem mu zajmie żeby zareagować na wciśniecie gazu do dechy. Będę wdzieczny za wszelkie sugestie, bo z początkiem września planuję wyjazd ok 2000 km i zacząłem się martwić...
hlukasz - 16-07-2021, 10:18
1. Ciężko mi powiedzieć, czy to na pewno to samo, ale coś podobnego miałem u siebie, przestało jak wymieniłem wtryskiwacze, jeżeli masz ok. 250 000 km przebiegu to warto się tym zainteresować.
2. W Pajero wentylator chłodnicy jest na wiskozie, która jak się załączy to mocno huczy i dźwięk ten jest zależny od obrotów silnika. Najczęściej to słychać jak jest duży upał i np. stoisz w korku, silnik się grzeje i wtedy jak ruszasz to zaczyna dmuchać. Zanim sam na to wpadłem to też myślałem, że mi jakieś łożyska się rozsypały
zbyszekm2 - 12-08-2021, 11:46 Temat postu: Re: Dziwne dźwięki w czasie jazdy - proszę o pomoc przed tra
CertifiedHero napisał/a: | Witam, od zakupu mojego PIV 3.2 2007 w lutym martwią mnie dziwne dźwięki w czasie przyspieszania. Takie jakby rzężenie, rezonans przy delikatnym przyspieszaniu w przedziale obrotów 2000-2500. Trudno to opisać, więc tutaj jest nagranie:
Dźwięk silnika
Myślałem, że to rozrząd, ale po jego wymianie w Carmoncie pod koniec lutego ten problem się utrzymuje. Najbardziej to dokucza przy zimnym silniku i przy mrozach. Na gorąco jest znacznie mniej słyszalne. Obroty nie falują. Co to może być?
Do tego dochodzi jeszcze inna rzecz - sprzed kilku dni. Robiłem trasę 150km ekspresówką. Nie przekraczałem 120km/h chyba że przy wyprzedzaniu. Pod koniec zauważyłem, że przy dodaniu gazu i mocniejszym wbiciu na obroty dochodzi mnie głośne huczenie i szum. Zjechałem i na postoju na jałowym jest niby ok, ale po wrzuceniu obrotów huczy, szumi bardzo głośno. Nie wiem jak ten dźwięk opisać. Nie udało mi się nagrać. Teraz to testuję - huczenie raz jest, a raz nie ma. Czy to może być coś ze skrzynią biegów? Wydawało mi się też, że w czasie tego huczenia auta się nie zbiera. Nawet 3-4 sekundy czasem mu zajmie żeby zareagować na wciśniecie gazu do dechy. Będę wdzieczny za wszelkie sugestie, bo z początkiem września planuję wyjazd ok 2000 km i zacząłem się martwić... |
1. trzeba sprawdzić ukłąd wydechowy, tam sa rózne osłony i wieszaki, i pozostałe osłony np silnika skrzyni itd. Po za tym miedzy belka pod skryznią a skrzynią mogło się coś dostac i rezonuje.
2. Wtryski sprawdzić trzeba
3. huczenie to mzoę byś tylny most, opony, piasta
|
|
|