Pajero IV - Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnostyki
Przemo19 - 20-07-2021, 05:44 Temat postu: Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnostyki Witam
Czy ktos mógłby mi pomoc w takiej sprawie. Kilka dni temu zapalila mi się kontrolka poziomowania reflektorów. Chciałem na komputerze zdiagnozowac usterke ale nie mozna dostac sie do modułu świateł/wycieraczek( próby w trzech serwisach). Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi od czego zacząć. Czy wina moze byc po stronie czujnika ?
Pozdrawiam
hlukasz - 20-07-2021, 09:21
Sprawdź czujniki poziomowania świateł - jeden jest przy lewym przednim kole, da się bez problemu go zobaczyć bez zdejmowania koła. Drugi jest z tyłu, ale nie pamiętam po której stronie. Jeżeli zobaczysz, że cięgno jest złamane i czujnik wisi luzem to już wiesz w czym jest problem.
Przemo19 - 20-07-2021, 09:42
Sprawdzałem ciegna z tyłu i łącznik z przodu - sa całe
zbyszekm2 - 10-08-2021, 13:53 Temat postu: Re: Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnos
Przemo19 napisał/a: | Witam
Czy ktos mógłby mi pomoc w takiej sprawie. Kilka dni temu zapalila mi się kontrolka poziomowania reflektorów. Chciałem na komputerze zdiagnozowac usterke ale nie mozna dostac sie do modułu świateł/wycieraczek( próby w trzech serwisach). Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi od czego zacząć. Czy wina moze byc po stronie czujnika ?
Pozdrawiam |
1. Zdejmij wtyczki z czujników, prawdopodobnie któryś z pinów zgnił
2. zobacz czy cięgna swobodnie się poruszają bo
marcinp1983 - 19-10-2021, 12:23
Witam mam podobny problem z poziomowaniem lamp zapala się kontrolka coraz częściej .Posprawdzałem wtyczki nic złego nie widać cięgła całe . dziś rozpiołem cięgło tylnego czujnika i ruszałem ramieniem światła nie reagują . Pytanie czy czujnik z allegro za 210 zł wystarczy ? ewentualnie gdzie idą przewody od tylnego czujnika aby prześwietlić wiązkę ?
zbyszekm2 - 21-10-2021, 09:13
marcinp1983 napisał/a: | Witam mam podobny problem z poziomowaniem lamp zapala się kontrolka coraz częściej .Posprawdzałem wtyczki nic złego nie widać cięgła całe . dziś rozpiołem cięgło tylnego czujnika i ruszałem ramieniem światła nie reagują . Pytanie czy czujnik z allegro za 210 zł wystarczy ? ewentualnie gdzie idą przewody od tylnego czujnika aby prześwietlić wiązkę ? |
prawdopodobnie uszkodzony albo przedni czujnik albo tylny. Są takie same, Więc jak kupisz czujnik to jak z przodu nie zadziała to zadziała z tyłu. Aby dobrze zdjagnozować musisz zdjąc wtyczki i sprawdzić czy nie sa zaćniedziałe piny. Jeden pin przewazni lubi sie urwać.
TANO - 27-10-2021, 20:20
Witam. Od dłuższego czasu jezdziłem z zapaloną kontrolką poziomowania świateł. Posprawdzałem czujniki i jeden faktycznie był sztywny- nie ruszał się. Ale po wymianie na nowy nadal kontrolka świeci i przy odpalaniu lampy się nie poruszają góra-dół jak wcześniej
klapek - 29-10-2021, 10:15
U mnie kontrolka się włącza, gdy mam spore obciążenie w bagażniku... Zapewne któryś z czujników, traci moc.
|
|
|