To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Brak świateł cofania - gdzie czujnik?

szopaaa - 19-09-2021, 17:29
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Brak świateł cofania - gdzie czujnik?
Witam,

mógłby mi ktoś pokazać na zdjęciu gdzie i jak w samochodzie wygląda czujnik świateł cofania? Gdzie go szukać? To, że jest wkręcony do skrzyni biegów to wiem, niestety nie wiem gdzie dokładnie go zlokalizować od góry samochodu. Muszę go sprawdzić bo żarówki i bezpieczniki są ok a świateł nie ma :(

Carisma 1.9 DID 2001 rok

Bizi78 - 19-09-2021, 18:06

Wygląda tak.

Umiejscowienie.

Tylko dodam, że siedzi on pod uchwytem.

szopaaa - 19-09-2021, 18:48

czyli rozumiem, że po otwarciu maski nie jestem w stanie do niego dotrzeć?
Bizi78 - 20-09-2021, 11:02

Obstawiam, że będzie ciężko, bo w okolicy jest jeszcze akumulator i obudowa filtra powietrza.
Hugo - 25-09-2021, 10:24

Nie ma to jak francuskie rozwiązania w motoryzacji, cud, że nie zamontowali tego czujnika wewnątrz skrzyni, tak jak wysprzęglika.
morgan28b - 20-11-2021, 14:07

Podbijam temat. Ktoś może wymieniał ten czujnik? Ja dziś zrobiłem pierwsze podejście, ale się nie udało :( Wyjąłem obudowę filtra powietrza i w zasadzie tyle, bo do tego uchwytu ze zdjęcia przykręcona jest poducha silnika. Nie wiem czy po odkręceniu tej poduchy nie opadnie silnik i nie zostanę unieruchomiony na dłużej, a bez odkręcenia tego uchwytu raczej nie da rady wymienić tego czujnika.
Jaro1974 - 23-11-2021, 20:07

morgan28b napisał/a:
Podbijam temat. Ktoś może wymieniał ten czujnik? Ja dziś zrobiłem pierwsze podejście, ale się nie udało :( Wyjąłem obudowę filtra powietrza i w zasadzie tyle, bo do tego uchwytu ze zdjęcia przykręcona jest poducha silnika. Nie wiem czy po odkręceniu tej poduchy nie opadnie silnik i nie zostanę unieruchomiony na dłużej, a bez odkręcenia tego uchwytu raczej nie da rady wymienić tego czujnika.

Zanim odkręcisz poduchę to dla świętego spokoju podeprzyj skrzynię biegów lewarkiem i wtedy ci nie spadnie a będziesz mógł swobodnie odkręcić mocowanie skrzyni i będziesz miał dostęp do czujnika. Zanim go wykręcisz to weź zewrzyj te dwa przewody i sprawdź czy światła wstecznego świecą. Nie wiem czy nasz sedana czy hatchbacka, jeśli masz hatchbacka to w przypadku gdy zewrzesz przewody i dalej nie będą świecić to przyczyny szukaj we wiązce pomiędzy kabiną a tylną klapą (tam zazwyczaj kabelki lubią się przełamywać.)