To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Czy forum się wyludnia

elektryk - 21-09-2021, 10:35
Temat postu: Czy forum się wyludnia
Mam takie spostrzeżenie że forum jakoś się wyludnia. Aktywność niewielka, posty z pytaniami o samochody wiszą latami. Nawet w dziale kupię/sprzedam pusto.
Czy może społeczność się gdzieś przeniosła?

Bizi78 - 21-09-2021, 11:02

To się niestety dotyczy wszystkich for :? .
Pogoń za kasą, rodziny i permanentny brak czasu u ludzi.
Kiedyś zapytałem o coś na forum focusa i po roku sam sobie odpowiedziałem :mrgreen: .
Na forum ludzie się logują tylko wtedy jak mają jakiś problem i znikają.

krzychu - 21-09-2021, 13:44
Temat postu: Re: Czy forum się wyludnia
elektryk napisał/a:
Mam takie spostrzeżenie że forum jakoś się wyludnia. Aktywność niewielka, posty z pytaniami o samochody wiszą latami.

Ja taki trend zauważyłem z 5 lat temu?

elektryk napisał/a:
Nawet w dziale kupię/sprzedam pusto.

A to kiedyś działało jakoś prężnie? Teraz można w ogóle coś sprzedać? Może jakieś drobne graty, ale samochód od zawsze był WIELKI problem. Najlepiej żeby przez wszystkich znawców na forum taki samochód został rozmontowany wtedy mógł być wystawiony na forum.

elektryk napisał/a:
Czy może społeczność się gdzieś przeniosła?

Obstawiam FB, ale prawda jest też taka, że marka umiera, modele się starzeją, nowych nie ma, sprzedaż leciała na łeb na szyję już dawno, EVO miało swoje forum a to jedyny model który będzie żył dłużej niż reszta.

Bizi78 napisał/a:
To się niestety dotyczy wszystkich for :? .

Np. Na forum Mazdy (jestem od ponad 3 lat - ach ten czas zasuwa) nawet spory ruch, porównanie miedzy samochodami, chwalenie się wrażeniami, usterkami i czy TTTM czy może gdzieś coś z tym coś zrobili.

Bzyk_R1 - 21-09-2021, 22:57

Ja bym odpowiedzi na pytanie z tytułu tego wątku szukał nieco niżej. Nie tak całkiem nisko, na dole strony głównej naszego forum. Są tam wypisane osoby które obchodzą urodziny lub będą obchodziły w ciągu 7 dni.

Spójrzmy na czerwone nicki, o te osoby najbardziej mi chodzi. Zakładam że te osoby( i wyższe w strukturze forum) są tymi którym najbardziej chce lub chciało się cokolwiek tutaj działać.

Moje założenia są oczywiście zbyt ogólnie (ot przykład autora tematu) który im przeczy, niebieski nick nie oznacza braku chęci do działania. Wróćmy jednak do czerwonych. Zwróćcie uwagę na liczby w nawiasach. Zapytajcie się czy to jest najlepszy czas na fora, na toczenie dyskusji, batalie z trolami, pisanie postów w archaicznym silniku tej strony. Pytam o czas w życiu. Co wy robiliście, lub będziecie niedługo robić w tym wieku?

Młodzi mają inne rozrywki teraz, pisanie tutaj i szukanie rozrywki w sanatorium nie specjalnie im pasuje. Poza tym inne platformy generują o wiele lepsze zasięgi, są fejzbuki, insta, jutuby, relacje, shorty, tik toki... pokolenie które jakimś cudem interesuje Mitsubishi ma o wiele lepsze miejsca, o wiele bardziej responsywne...

To nie jest zarzut, to nie jest żalenie się.

A ciekawych modeli jest więcej i nie tylko EVO przetrwa Krzychu. Są przecież fora coltmanii, galanciarze mają swoje grupy, Outlanderowcy mają swoją społeczność, nie mówiąc już o sigmach, pajero i innych pasjonatach egzotycznych starionów itd. Dlaczego ich tu nie ma, napisałem wyżej.

elektryk - 21-09-2021, 23:11

Bzyk_R1 napisał/a:
Ja bym odpowiedzi na pytanie z tytułu tego wątku szukał nieco niżej. Nie tak całkiem nisko, na dole strony głównej naszego forum. Są tam wypisane osoby które obchodzą urodziny lub będą obchodziły w ciągu 7 dni.

Spójrzmy na czerwone nicki, o te osoby najbardziej mi chodzi. Zakładam że te osoby( i wyższe w strukturze forum) są tymi którym najbardziej chce lub chciało się cokolwiek tutaj działać.

Moje założenia są oczywiście zbyt ogólnie (ot przykład autora tematu) który im przeczy, niebieski nick nie oznacza braku chęci do działania. Wróćmy jednak do czerwonych. Zwróćcie uwagę na liczby w nawiasach.
Ja tam nigdy nie zaglądałem, nawet mam wywalone na dzień urodzin wpisanych w moich preferencjach. Ale widzę w tej chwili że jest 3 zarejestrowanych i 150 gości anonimowych. Na pewno w tych 150 osobach jest kilka botów zbierających dane do wyszukiwarek, ale większość to raczej żywe osoby.

Bzyk_R1 napisał/a:
Młodzi mają inne rozrywki teraz, pisanie tutaj i szukanie rozrywki w sanatorium nie specjalnie im pasuje. Poza tym inne platformy generują o wiele lepsze zasięgi, są fejzbuki, insta, jutuby, relacje, shorty, tik toki... pokolenie które jakimś cudem interesuje Mitsubishi ma o wiele lepsze miejsca, o wiele bardziej responsywne...

A ciekawych modeli jest więcej i nie tylko EVO przetrwa Krzychu. Są przecież fora coltmanii, galanciarze mają swoje grupy, Outlanderowcy mają swoją społeczność, nie mówiąc już o sigmach, pajero i innych pasjonatach egzotycznych starionów itd. Dlaczego ich tu nie ma, napisałem wyżej.
Wątpię czy te fora są baardzo aktywne. Szukają głowicy do Outlandera napisałem pytanie na forum evo, jedna osoba coś mi technicznie odpisała i wątek się urwał, to samo co na mitsumaniakach. Rok temu pytałem na Mazdaspeed o sondę lambda do mojej starej M3, pies z kulawą nogą nie chciał dyskutować o regulacji mieszanki. Jestem przeciwnikiem Fejzbuka, ale w poszukiwaniu Pajero zapuściłem się na grupę tego modelu, tam też jest burdel na kółkach, raz na jakiś czas pada hasło, "Pajero kupię" albo "ramę/budę/silnik sprzedam". Sensownych wątków technicznych jak na lekarstwo, a jak się pojawiają to dzięki mitycznym mechanizmom priorytetyzowania wątków zaraz znikają mimo że sa świeże i w dyskusji można coś wyłowić. Te "nowe" media są bezużyteczne do poszukiwania wiedzy, służą tylko do chwalenia się swoimi fociami przed fanami którzy robią achy i ochy. Można rzucić tylko hasło "jak naprawić x w y", ale jak temat nie chwyci znika z otchłani.
Krzyzak - 22-09-2021, 07:28

1. tak, też widzę, że forum się wyludnia
2. FB nie jest zastępnikiem, bo służy głównie do chwilowego zobrazowania, ramki czasowej - wyszukiwać się nie da
3. mazdaspeed :) - też tam byłem, nie ma sensu... ich wiedza vs to co jest tutaj... nie ma co porównywać nawet
4. nic nie poradzisz - zmiana pokoleniowa

krzychu - 22-09-2021, 08:41

Bzyk_R1 napisał/a:

A ciekawych modeli jest więcej i nie tylko EVO przetrwa Krzychu.

W pamięci szerszej grupy? Ja tak uważam.

Bzyk_R1 napisał/a:
Są przecież fora coltmanii, galanciarze mają swoje grupy, Outlanderowcy mają swoją społeczność, nie mówiąc już o sigmach, pajero i innych pasjonatach egzotycznych starionów itd. Dlaczego ich tu nie ma, napisałem wyżej.

Społeczność czy forum? Bo to też 2 różne rzeczy. Forum pewnie też wymiera. Problemów jest wiele, czasy się zmieniają. To nie jest jeden powód, ale inne fora sobie chyba lepiej radzą. Ostatnio na jednym forum czytałem, że przez dłuższa awarię współpracy z TAPATALK forum wymiera... Tego też to forum nie ma.

Krzyzak napisał/a:

3. mazdaspeed :) - też tam byłem, nie ma sensu... ich wiedza vs to co jest tutaj... nie ma co porównywać nawet

Dlatego tam można znaleźć jak ustawić funkcje samochodu bitowo (czujniki, AS&G, domontować kamerę cofania), jakim interfejsem itd nawet do najnowszych modeli. Znajdziesz tam jak zmodzić aby AA działało w zestawie multimedialny....

A tutaj do wiekowych modeli np. Lancera albo Outlandera? "Jedź do Tokyo on wszystko zrobi"... Taka tam obserwacja.

joujoujou - 22-09-2021, 17:32

Nowe pokolenie = nowe formy komunikacji. Tak było, jest i będzie.

Można nad tym ubolewać, ale tego się nie zmieni.

Tygr - 22-09-2021, 20:49

Większość for zjada FB.
HUGIO - 22-09-2021, 21:51

krzychu napisał/a:
A tutaj do wiekowych modeli np. Lancera albo Outlandera? "Jedź do Tokyo on wszystko zrobi"... Taka tam obserwacja.

Heh no to jest ,,zabawne", najśmieszniej jest, gdy ktoś się tam zapyta o cenę wymiany/usługi/części :roll: . - Czego nie krytykuję, czy coś, jedynie też taka luźna obserwacja.

Wydaje mi się, że forum zostało dla osób, które chcą coś zrobić same, a na FB głównie szukają kogoś, kto im zrobi na gotowo. A że w dzisiejszych czasach mało kto ma czas i chęci coś robić sam, to...

Bzyk_R1 - 23-09-2021, 00:52

krzychu, dla mnie nie ma różnicy, zawsze wspólny mianownik to człowiek czy tam ludzie. Forum nie jeździ na złoty czy spoty tylko ludzie, i w drugą stronę podobnie, to że Outlanderowcy działają na WhatsApp, nie czyni ich gorszymi od tych co piszą na forach. Po prostu wybraliśmy sobie najbardziej odpowiednią platformę.
turbot - 23-09-2021, 01:05

Ja sobie bardzo cenię takie fora. To jest kopalnia wiedzy i kawał historii. I ta świadomość, że gdzieś tam jeszcze jest ktoś kto może będzie w stanie jakoś pomóc... bezcenna :)

Sam też lubię pomagać, ale niestety moja wiedza nie powala, a czasu też brakuje. Więc w praktyce aktywuję się tylko czasowo, gdy sam czegoś potrzebuję. Mea culpa :oops:

Kiedyś nawet byłem moderatorem na tego typu forum (z całkiem innej branży). Wszystko wymiotły serwisy anglojęzyczne i niegdyś prężne forum w końcu umarło, a po paru latach znikło z sieci. Forom motoryzacyjnym globalizacja też raczej nie pomaga :( ale zgadzam się że kluczowa jest zmiana kulturowa.

Dziś lansuje się zbiorkomy, rowerki, hulajnogi, Ubery i carsharing. Własne auto to wróg publiczny numer 1, a używane to już w ogóle obciach. Praca za biurkiem w korpo albo kariera Youtubera to szczyt marzeń. I tak rosną nam pokolenia które nie wiedzą co to śrubokręt. Ale mam przeczucie, że idą czasy gdy taka wiedza i umiejętności będą na wagę złota, jeśli już nie są :)

krzychu - 23-09-2021, 08:29

Bzyk_R1 napisał/a:
krzychu, dla mnie nie ma różnicy, zawsze wspólny mianownik to człowiek czy tam ludzie.

OK, ale to że forum wymiera to fakt. To coś innego niż społeczność (np. ostatnie "szkolenie" na Tor Łódź - super impreza!), która gdzieś mogła się przenieść lub faktycznie "wyludnić". Więc z tej perspektywy trzeba by zapytać czy Mitsumaniaki (jako społeczność) wymierają?

Uwex - 23-09-2021, 08:29

Do tego będzie coraz mniej użytkowników samochodów Mitsubishi . Salony znikają, modeli ubywa, klienci coraz mniej kupują, a obecni forumowi właściciele zaczną powoli sprzedawać.
HUGIO - 23-09-2021, 17:57

krzychu napisał/a:
Więc z tej perspektywy trzeba by zapytać czy Mitsumaniaki (jako społeczność) wymierają?

Chyba trochę tak, ostatnio jak chcieliśmy na Podkarpaciu zrobić zlot, to z 5 zadeklarowanych osób (łącznie na forum i fb) przyjechało finalnie 3 ze mną włącznie. Ogłoszone było to z wyprzedzeniem chyba 2 tygodnie i data oraz miejsce mogły ulec zmianie w zależności od odzewu. A często spotykam auta z klubowymi wlepkami w okolicy (no chyba, że kupili auta z nimi i nie ściągnęli).