To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - turbo głośno pracuje - Colt 2007 diesel 95KM

rhcp89 - 29-09-2021, 22:09
Temat postu: turbo głośno pracuje - Colt 2007 diesel 95KM
Dzień dobry

Ja się dalej męczę z tym, że mój Colt na olej napędowy ma za mało mocy - że coś jest nie tak z recyrkulacją spalin - świeci się kontrolka "check engine".

Ostatnio byłem u elektromechanika powiedziałem, że świeci się ta kontrolka, on zajrzał pod maskę i stwierdził, że mam niepołączony "zbiornik" od pompy podciśnienia z tą instalacją od turbosprężarki. Szybko to połaczył takim przewodem próżniowym i samochód od razu zyskał normalną moc - to może być około te fabryczne 95KM. Tylko pojawił się taki problem, że ta turbina zaczęła naprawdę głośno pracować - jakby zbyt prędko się obracała.

Ten elektryk powiedział, że to minie- że do tej pory to turbo właściwie nie pracowało więc w związku z tym jest na nim dużo syfu z układu wylotowego i dlatego jest tak głośne. Jeżdżę tak już ze dwa tygodnie dzień i turbina wcale ciszej nie pracuje (choć też nie przejechałem jakoś dużo kilometrów). Spalanie też mam większe.

Czy tak ma być - czy faktycznie trzeba to "przejeździć"? Ile to może trwać?

zdunixion - 01-10-2021, 20:12

Czy dobrze podłączył? Czyli zbiornik podciśnienia>zawór podciśnienia>turbo
rhcp89 - 03-10-2021, 10:51

Myślę, że dobrze. Sam nie mogę tego aktualnie sprawdzić ale byłem potem jeszcze z tym u innego mechanika od diesli i nic ten pan nie mówił, że jest źle podłączone.