To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Drganie drążka zmiany biegów

Berius - 30-10-2021, 15:18
Temat postu: Drganie drążka zmiany biegów
Czołem Wszystkim :)

Od niedawna jestem posiadaczem Pajero 3 3,2 DiD.
Zauważyłem, że podczas gaszenia drążek zmiany biegów bardzo drga. Wręcz nim rzuca!
Z doświadczenia wiem, że drgania podczas gaszenia mogą oznaczać koniec życia koła dwumasowego. Jednak nie towarzyszy temu ten charakterystyczny stukot jak przy dwumasie. Czy to może być tylko któraś z łap silnika? Szczerze mówiąc obawiam się awarii koła dwumasowego bo koszt sześciu tysięcy za nowe trochę mnie przerasta ;)
Podczas pracy silnika na jałowych obrotach też odczuwam wibracje. Nie tyle ja, co wszystkie plastiki w kabinie ;P
Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem? Czy to może być tylko łapa, czy raczej nie łudzić się i od razu szukać kogoś mądrego, kto da radę zregenerować dwumasę?

Kupiłem Pajero by zmodernizować go pod kątem wyprawówki. W przyszłym roku planuję wyjazd nad Balaton a za dwa lata chciałbym ruszyć na Rosję.

Pozdrawiam, Mateusz

Georg - 31-10-2021, 11:05

Sprawdź, czy zawór dławiący kanał powietrzny w kolektorze dolotowym działa poprawnie; niedomykająca się - po wyłączeniu zapłonu - przepustnica motylkowa skutkuje krótkim ale mocnym zakołysaniem silnika.