[04-13]Colt CZx - Wentylator chłodzenia ciągła praca
qmanik1 - 16-11-2021, 09:28 Temat postu: Wentylator chłodzenia ciągła praca witam!
pacjent colt CZx,gdzie znajduję sie czujnik temperatury cieczy chłodzącej,gdyż w moim egzemplarzu wentylator pracuje cały czas,czy opócz czujnika moze być jeszce inny powód tych objawów.
nie moge zlokalizować jego położenia.
jeśłi możecie pomóc prosze o zdięcie czy jakis schemat jego płożenia,oraz jesłi ktoś zamawiał taki czuujnik to o link gdzie i jaki zamowic.
z góry dziękuje!!
Pozdrawiam!
Bizi78 - 16-11-2021, 10:05
Czujnik jest po prawej stronie silnika.
Tutaj masz pokazane umiejscowienie dla rocznika 2008.
http://mmc-manuals.ru/man...60105400ENG.HTM
qmanik1 - 18-11-2021, 08:42 Temat postu: Wentylator chłodzenia ciągła praca Dziękuję bardzo za fachową pomoc w znalezieniu czujnika temperatury.
Nie spodziewałem tak bogatej dokumentacji, którą wykorzystam w innych celach.
rysunki podrukowane, idę ryć pod maską!
Pozdrawiam serdecznie!
[ Dodano: 18-11-2021, 10:57 ]
Jednak to nie czujnik temperatury płynu.
odpaliłem auto na wypietej wtyczce i było ok ,wentylator sie nie załączył.
nastepnie właczyłem klimatyzacje i zaczął prawidłowo pracować.
jednak po jej wyłączeniu pracował dale i wypinanie wtyczki od czujnika nie przynosiło rezultatów
podejrzewam ze czujnik tempeatury cieczy chłodzącej jest ok
raczej ma to związek ze sterowaniem klimatyzacji
jakiś pomyśł ,czy tylko elektryk?
Bizi78 - 18-11-2021, 12:33
A jakieś błędy wyskakują
Alekss - 18-11-2021, 17:01
zawsze mozna sprawdzic jaka temp. chlodziwa widzi ECU za pomoca ELM327 + jakis soft w stylu Torque/Piston
wg schematow wentylatorem steruje ECU poprzez przekaznik, z tym ze obwod sterowania jest na obwodzie +12V po zaplonie, po wylaczeniu zaplonu wentylator powinien przestac dzialac
moze po prostu sklejaja sie styki przekaznika?
Krzyzak - 19-11-2021, 08:20
miałem tak w renówce - przekaźnik nie odłączał i wentylator działał po wyjęciu kluczyka
no ale to renówka była... przypadłość częsta w tej marce
qmanik1 - 19-11-2021, 11:52 Temat postu: Wentylator chłodzenia ciągła praca On nie pracuje po wyłączeniu zapłonu,tylko włacza sie zaraz po odapleniu silnika i pracuje do czasu kiedy zgasze motor,a przecież powinien załaczać sie tylko wtedy ,gdy temperatura cieczy
"niebezpiecznie"wzrasta np w korku.
tomusn - 28-11-2021, 19:05
jakie ustawienie nawiewu?
przy ustawieniu na szybę - włącza się kompresor i klima działa w trybie osuszanie - i chodzi wentylator
|
|
|