To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Tłumik końcowy do PHEV na LPG

Bastex - 23-11-2021, 20:51
Temat postu: Tłumik końcowy do PHEV na LPG
Zamontowałem jakiś zamiennik Hondy. Ale głosny jest. Ktoś poleci coś co można dać? Wydech przeniesiony z prawej strony na lewa, by zmieścić butlę walcową dla gazu.
raster - 01-06-2022, 19:24

Udało się znaleźć coś cichszego?
Mam podobny problem właśnie odebrałem samochód po przeróbce wydechu pod LPG
i jest dużo głośniej. :(

nemmooo - 01-06-2022, 21:08

Przeróbka polegała na włożeniu innego tłumika czy przespawaniu rur? Sam prawdopodobnie będę też robił podtlenek bo długie trasy zjadają całe oszczędności z krótkich przejazdów.
raster - 01-06-2022, 21:16

Z wstawioną butlą LPG, oryginalny tłumik się nie mieści. Tłumikarz wstawił inny mniejszy ale w efekcie jest trochę głośnej.
nemmooo - 01-06-2022, 21:33

A możesz podesłać zdjęcia jak u Ciebie to jest rozwiązane? I jakieś szczegóły na temat instalacji.
waran73 - 01-07-2022, 19:12

Witam i pozdrawiam kolegow..Przymierzam sie do zalozenia lpg do pheva..Wiem ze sporo juz takich jezdzi na gazie..Pochwali sie ktos w koncu jak rozwiazal kwestie tlumika,czyli jaki tlumik,jaka butla.i jak to wszystko dziala w takim pojezdzie..Pytanie tez czy wlacza sie przymusowe spalanie benzyny co trzy miesiace jesli jezdzi sie na gazie i auto zuzywa tej benzyny male ilosci ?
plecho1 - 02-07-2022, 21:29

Na LPG-Forum jest taka fotka ale tylko dla zarejestrowanych. Butla to walec o średnicy 315 i pojemności 50L, długości nie potrafię odczytać z tej fotki ale butle o tej średnicy i pojemności mają około 73,5cm. Na tej fotce widać też tłumik, jest on montowany wzdłuż auta po lewej stronie.
nemmooo - 03-07-2022, 13:27

Ja to w najbliższym czasie będę robił, jak się uda przeszczep to dokładnie opisze co i z czego jest

a tymczasem na holenderskiej stronie to wygląda tak
https://www.poulsbaarlo.n...hybride-op-lpg/

waran73 - 03-07-2022, 14:47

Dziekuje..Zbiornik 315/50 ma 73.5 cm dlugosci..Hmm?? Oryginalny tlumik to 50/27cm...ciasnawo..
Zakladam ze jak ludzie powstawiali tlumiki z innej bajki i jezdza-to pewnie dobrze jest..Najwyzej ciutke glosniej,jesli wogole..Pewnie wszystko wyjdzie w praniu..Czy jak jest inny tlumik-to jest tez inne cisnienie i wplyw na sonde L za katalizatorem?? ale skoro jezdza...
patrzylem na LPG forum.. Wydaje sie ze zbiornik 315 jest dyskretny,kolejna srednica to 360mm.. niby niewiele ale czyni roznice.Bardzo ciekawe..no zobaczymy..

honda2 - 18-09-2023, 21:52

Czy ktoś może podzielić się konkretnymi informacjami na temat tłumika do LPG?
bobi1973 - 03-10-2023, 16:34

Mam ten sam problem, głośny wydech czy ktoś rozwiązał ten problem
tomem - 13-10-2023, 08:23

Ja mam zamontowany tłumik z Corilli. Silnik 2.4

Wydaje mi się, że na wolnych obrotach jest głośniejszy, a w czasie jazdy trochę cichszy, ale to może być moje subiektywne odczucie. Najlepiej by było porównać dwa samochody obok siebie.

Zbiornik ma tylko 40 l (średnica 315). Można było założyć 50l, ale był grubszy(360) i już by wystawał trochę, co przy miękkim zawieszeniu i dużej masie samochodu wydawało mi się trochę niebezpieczne.

Tak przy okazji. Przeróbka wydechu zajęła specjalistom od tłumików 1,5 godziny i kosztowała 500 zł (w kwietniu).

Odnośnie samej instalacji, to przed montażem sprawdziłem kilka firm. Wszystkie, które montowały gaz w tych samochodach oferowały instalacje ze stałym dotryskiem benzyny.
Wybrałem firmę, która co prawda nie montowała gazu w Outlanderze, ale specjalizuje się w różnych dziwnych silnikach. Ze względu na ceramiczne gniazda zaworów zaoferowali instalację ze stałym monitoringiem ilości węglowodorów w spalinach. Dzięki temu dotrysk benzyny włącza się tylko przy ubogiej mieszance.
Zużycie benzyny jest naprawdę minimalne. Do tego firma daje 5 lat gwarancji także na głowicę!!!
Instalacja nie była tania, bo kosztowała 6k PLN, ale uważam że warto.

Minimalne zużycie w mieście 8l gazu, na trasie (bez autostrady) około 10 l, na autostradzie przy jeździe głównie 130km/h - 12l. Powyżej tej prędkości pewnie zgodnie z zasadą 1l więcej na każde 10 km/h.

Marcino - 13-10-2023, 08:54

tomem napisał/a:
Minimalne zużycie w mieście 8l gazu, na trasie (bez autostrady) około 10 l, na autostradzie przy jeździe głównie 130km/h - 12l. Powyżej tej prędkości pewnie zgodnie z zasadą 1l więcej na każde 10 km/h.

Sensowne spalanie.

A co do tłumika - czy ten od corolli nie ma za małej średnicy rurek bo jest od mniejszego silnika ?

tomem - 13-10-2023, 10:20

A co do tłumika - czy ten od corolli nie ma za małej średnicy rurek bo jest od mniejszego silnika ?[/quote]

Przy mnie go dopasowywali i miał tą samą średnicę.
Nie wiem z jakiego silnika jest ten tłumik. Jak by ktoś potrzebował, to mogę spróbować sprawdzić numery na tłumiku.

honda2 - 17-10-2023, 06:30

Dzięki kolego tomem za informację ja jestem umówiony na montaż na poniedziałek. Spodobał mi się monter bo sam zaproponował, że założy nierdzewne opaski na butlę bo te z zestawu są cienkie i szybko korodują. Butlę też ma wstawić większą bo nie będzie ramki która zabiera ok 30 mm.