[97-04]Galant EAxA/W - zaparowane szyby
awas - 08-12-2021, 09:42 Temat postu: zaparowane szyby Galem jeżdżę już 8 rok (najpierw 2.0, teraz 2.5) i oba miały ten sam problem - wilgoć w kabinie. Szyby są non stop zaparowane. Jak jest cieplej, to włączam klimę, ale przy takich temperaturach jak teraz muszę skrobać szyby i od zewnątrz i od wewnątrz. Po włączniu nawiewu szyby odparowują bardzo wolno (szczególnie po stronie kierowcy). W poprzednich samochodach szyby były suchuteńkie nawet przy nawiewie na min.
Przerabiałem już żwirek dla kotów... nic nie dał. Ostatnio wymieniałem filtr kabinowy (stary wcale nie był jakoś strasznie zapchany) i zauważyłem, że ta plastikowa obudowa między schowkiem a nogami pasażera jest lekko mokra. podłoga pod nogami pasażera też jest mokra (nie jakoś bardzo ale jednak). Pamiętam też, że kiedyś latem przy długiej jeździe z włączoną klimą woda kapała na nogi pasażera. Co to może być. Znalazłem na forum, że "najprawdopodobniejszą przyczyną obecności wody wewnątrz auta jest zapchany odpływ z obudowy nagrzewnicy" - gdzie ten odpływ się znajduje?
Bizi78 - 08-12-2021, 11:48
awas napisał/a: | gdzie ten odpływ się znajduje? |
Na grodzi pod maska.
Może Hugo zapoda jakąś fotkę bo ja znalazłem jakiś enigmatyczny filmik na YT.
https://www.youtube.com/watch?v=BySYNbSlNIM
jacek11 - 08-12-2021, 16:37
Sprawdź kominek na podszybiu po stronie pasażera.Lubi tam być zgnite.
Krzyzak - 09-12-2021, 11:08
jacek11 napisał/a: | Sprawdź kominek na podszybiu po stronie pasażera.Lubi tam być zgnite. |
awas napisał/a: | podłoga pod nogami pasażera też jest mokra |
komin puszcza na 100%
plus odpływ skroplin - od strony silnika na ścianie grodziowej, czarna rurka wystaje przed pasażerem, oryginalnie ma gumowy kapturek skierowany w dół (jest pod zaworem proporcjonalnym od hamulców)
Marcino - 09-12-2021, 13:29
Krzyzak napisał/a: | komin puszcza na 100% |
Miałem mówić,, ale skoro podczas używania klimy jest woda w aucie może wcześniej tylko odpływ sprawdzić
Hugo - 10-12-2021, 08:46
Pod maską od strony pasażera szukaj takiego dydka gumowego, zdejmij go i jakimś drutem przepchaj rurkę, na którą był on założony. To odpływ skroplin z klimy, pewnie jest zapchany.
|
|
|