To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Szybko przybywa oleju

bartekba - 19-02-2022, 15:11
Temat postu: Szybko przybywa oleju
Pacjent to Pajero 4, 2012 3,2 DiD przebieg 210.000km
Samochód ma nowe wtryskiwacze, nowy zbiornik, sprawdzony układ wtryskowy, zrobione turbo i przejechałem po naprawach 40.000 km bez problemów. Spalanie średnie koło 13 l/100 km. Wymiany oleju co 10,000 km, w takim cyklu przybywało oleju 1 - 1,5L

Po ostatniej długiej trasie samochód zaczął delikatnie co jakiś czas dymić na niebiesko i dymił coraz częściej. Wymieniłem olej bo już tego wymagał, było go sporo- 1,5cm powyżej maximum. Po wymianie dymienie się uspokoiło ale zauważyłem dziwny proces wypalania DPF, wolne obroty skoczyły na 1000, inaczej niż wcześniej wypalał i trudno było go zakończyć.
I zaczęło przybywać oleju w szybkim tempie - 300km - 1L.
Udało się zakończyć proces wypalania po przejechaniu autostradą ale niebawem ponownie proces się uruchomił. Dziwne jest to że ten proces uruchamia się nawet jak samochód nie ma temperatury roboczej - jest zimny.

Gdzie szukać problemu?

pablo eldiablo - 21-02-2022, 12:37

A płynu chlodniczego nie ubywa?
hlukasz - 22-02-2022, 09:14

Wypalanie DPF może skutkować dolewaniem ON do oleju silnikowego. Skoro komputer uruchamia proces wypalania zaraz po skończeniu poprzedniego to oznacza, że DPF może wymagać mechanicznego czyszczenia.
klapek - 23-02-2022, 09:55

Coś szybko Ci te wtryskiwacze i turbo strzeliły...
Samochód z importu, czy Polski salon?
U mnie wymiana wtryskiwaczy na nowe przy 250 tyś, w tym czasie regeneracja turbiny.
Obecnie 390 tyś i chmury nie puści. Wymiana oleju regularna - nic nie ubywa, ani nie przybywa.

Czyszczenie dolotu, DPF to na pewno, ale zanim to zrobisz, musisz znaleźć przyczynę, dlaczego ropa miesza się z olejem. Jako pierwsze bym wykręcił wtryskiwacze i zawiózł je na test.

zbyszekm2 - 24-02-2022, 08:50

hlukasz napisał/a:
Wypalanie DPF może skutkować dolewaniem ON do oleju silnikowego. Skoro komputer uruchamia proces wypalania zaraz po skończeniu poprzedniego to oznacza, że DPF może wymagać mechanicznego czyszczenia.

Albo wymiany. Czyszczenie na nie wiele sie zdaje