Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] Uszczelnienie silnika 2.2 did 156km
Damiano11 - 05-03-2022, 10:07 Temat postu: [II 2.2 DID] Uszczelnienie silnika 2.2 did 156km Witam mam pytanie odnośnie uszczelnie ia gory silnika. Cieknie mi z pod pokrywy która trzyma walki z przodu delikatnie a z tylu dość mocno w skutek czego olej leje się po tłumiku i śmierdzi w samochodzie. Czy zrobienie tego jest bardzo skomplikowane? Niektórzy mechanicy powiedzieli ze lepiej wyjąć silnik bo jest słaby dostep
Tomasz87 - 05-03-2022, 11:48
Nie widzialem tego silnika, ale to chyba mało prawdopodobne, żeby dla zdjęcia pokrywy zaworów wyciągać silnik...
Damiano11 - 05-03-2022, 12:25
No wlasni4 jest pokrywa zaworow I pod nią jest drugi dekiel na głowicy spod którego właśnie cieknie i żeby to rozebrać to chyba trzeba całą gore silnika rozebrać łącznie z rozrządem i raczej samemu vhyba niema sir co za to brac
Bizi78 - 05-03-2022, 13:26
Dobrze by było jakbyś wrzucił fotkę.
Damiano11 - 05-03-2022, 13:57
Niemam opcji dodania zdjęcia niewiem.jak
Bizi78 - 05-03-2022, 14:46
Wrzuć fotkę choćby na www.fotosik.pl bez logowania się i zapodaj linka na forum.
Damiano11 - 05-03-2022, 16:24
https://m.fotosik.pl/zdjecie/af88499192678424
https://m.fotosik.pl/zdjecie/fbd6fd
Zdjęcie.przody silnika a podejrzewam że z tylu cieknie z tego samego miejsca ale niestety z tylu nir widać gdzie się leje a leje po całym tlumiku
[ Dodano: 05-03-2022, 18:40 ]
https://m.fotosik.pl/zdjecie/fbd6fd725e9c097a
Moody - 06-03-2022, 23:06
Mam taki sam silnik.
No ale czegoś takiego jak "z pod pokrywy która trzyma walki z przodu" to ja nie mam.
Zaznacz może na czerwono na tych fotkach gdzie jest ten wyciek bo ja nie widzę.
Dobrze oblukaj skąd dokładnie leci bo "podejrzewam" to za mało.
Jeżeli chodzi o taki problem to zacznij od sprawdzenia połączenia pomiędzy separatorem a kanałem dolotowym łączącym filtr powietrza z turbo.
Stamtąd lubi kapać a pod spodem w sam raz jest kolektor wylotowy.
Damiano11 - 07-03-2022, 18:35
Mechanik mi tak tlumaczyl ze jest to pokrywa która trzyma walki . Na zdjęciu jak są te cyfry na głowicy to nad cyframi cieknie z tego laczenia
[ Dodano: 07-03-2022, 21:42 ]
https://m.fotosik.pl/zdjecie/e5a967ea221dc88d
Zaznaczyłem na zdjęciu dokładnie z którego miejsca cieknie i jednak chyba trzeba rozebrać rozrzad zeby to uszczelnić.
Więc samemu raczej nir ma się co brać za to chyba.
Sprawdziłem przewod od odmy do rury dolotowej ale tam nie cieknie olej pojawią się nad kolektorem wydechowym na silniku ciężko dopatrzeć dokładnie gdzie bo ciasno w tym silniku jak niewiem.
Moody - 07-03-2022, 22:56
Tego się tak łatwo nie zrobi jeżeli to faktycznie winna jest uszczelka pod kapą. Roboty z tym będzie masa bo trzeba ściągnąć cały górny osprzęt.
Tam jest na tyle ciasno, że ja usiebie nawet nie jestem w stanie dojrzeć tego miejsca. Pewno łatwiej gdyby zdemontować rurkę od recylkulacji spalin.
Ale dokładnie nad tym miejscem znajduje się wylot z separatora (przyłącze tej rurki co prowadzi do dolotu) - łatwo sprawdzić - bądź tego pewnien na 100% aby sobie zbędnych kosztów nie narobić.
Damiano11 - 08-03-2022, 07:03
No właśnie niestety rurka jest sucha sprawdzałem przy okazji z alozylem tez nowy oring. Olej jak włożyłem kamerę z telefonu to widać tak jakby z pod właśnie tej kapy ciekło bo wyżej tego oleju niema więc raczej z pod niej właśnie. I dlatego chyba zawiozę do mechanika bo to masakra z uszczelnieniem będzie tym bardziej że trzeba rozrzad rozebrać przy tym prawda
Moody - 08-03-2022, 18:46
Gdyby po zdjęciu pomp CR i waku a przed zdjęciem kapy czymś umocować wałki rozrządu to mogłoby się udać bez ruszania paska.
Ale to marna pociecha. Aby się dostać do tej uszczelki trzeba zdemontować cały górny osprzęt - obie pompy, wtryskiwacze, kolektor wej. itd.
Zapytaj mechanika bo tutaj wyjdą duże koszty samej robocizny.
Ci powiem, że mnie było by aż szkoda to wszystko ruszać z takiego błahego powodu.
To nie jest jakieś krytyczne miejsce - tam nie ma oleju pod ciśnieniem tylko z tego co wychlupie.
Chyba najpierw bym próbował to jakoś chałupniczo zatamować - odessać, odtłuścić, jakieś spec taśmy, jakieś kleje, silikony do uszczelek, coś przykręcić itd.
A pożądnie się tym zająć dopiero jak będzie prawdziwa okazja.
Pytaj mechanika, jego wycena jest tu kluczowa.
Ostatnio miałem taki wątek z beemką tej mojej. Tam silnik jest przechylony na prawo na stronę wydechu.
I też leciało spod uszczelki no i miało w sam raz z tego przechylenia z górki na ten kolektor.
Topiło się to oczywiście na tym kolektorze i było czuć w kabinie.
Też aby sie tam dostać trzeba się nawykręcać i naodłączać tyle, że wokół silnika. Sama kapa to kilka wtyczek, jeden wąż od odmy i koniec.
A tutaj to widzę masakra - wszystko wisi na tej kapie.
Damiano11 - 08-03-2022, 20:18
No tu jest tragedia właśnie a niestety niema nawet jak tego na szybko zasililonowac po wierchu bo niema wgl dojścia od tyłu do tego i jest tragedia. No chyba właśnie odpuszczę temat narazie bo to koszty robocizny będą ogromne. Muszę podjechać jeszcze do mechanika i podpytać dokładnie go jak to widzi
|
|
|