To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - 4G63 pokrywa zaworów turbo vs. non-turbo

ChemtrailPilot - 07-04-2022, 15:32
Temat postu: 4G63 pokrywa zaworów turbo vs. non-turbo
Hej, mam outlandera 2.0 turbo z 2006 roku. W skrócie sytuacja wyglada następująco: zdjąłem pokrywę zaworów do regeneracji (malowanie), dostałem ja ze śrutem w środku. Także pokrywa nadaje się do dekoracji garażu.
Zamówiłem na Allegro kolejną, oznaczoną jako do 2.0 turbo. Wyczyściłem, no i zauważyłem że nieco różni się odbytej którą miałem oryginalnie na aucie.
Przypuszczam że nie jest ona do turbo. Nie ma wentylacji (zaznaczonej na zdjęciu mojej oryginalnej na żółto). Czy mogę taką założyć?

[ Dodano: 07-04-2022, 15:35 ]

Bzyk_R1 - 07-04-2022, 16:21

Pokaż to zdjęcie bo nic nie widać.
ChemtrailPilot - 07-04-2022, 16:33

Chyba non-turbo (?)

I oryginał:

Bzyk_R1 - 08-04-2022, 09:26

Musiałem się skonsultować z Outlanderowcami bo powiem szczerze nie wiedziałem że różnią się tym odwodnieniem. Miałem kilka pokryw w rękach ale nie zwróciłem uwagi. Z ruskiego katalogu wynika że były 3 numery pokryw ale wszystkie pasują zamiennie i możesz śmiało zakładać. Z zewnątrz różnią się tylko mocowaniem dodatkowym do linki gazu w wolnossaku.

Szkoda że nie powiedziałeś że planujesz śrutować, bo już kilka takich pokryw popsuli fachowcy. Da się to naprawić ale trzeba nitować potem znowu.

Rander - 09-04-2022, 13:57

Bzyk_R1 napisał/a:

(...)
już kilka takich pokryw popsuli fachowcy. Da się to naprawić ale trzeba nitować potem znowu.

Tak z ciekawości: nie lepiej byłoby szkiełkować, zamiast śrutować?

Bzyk_R1 - 10-04-2022, 14:24

Rander, wszystkie pokrywy które malowałem (czyli 3 chyba) potraktowałem paint removerem. I bez żadnego problemu zjada oryginalną farbę. Potem czyszczenie szczotką i jest czysto. Jestem przeciwnikiem jakiekolwiek ścierniwa bo dostaje się do środka i robi się grzechotka.
Rander - 10-04-2022, 16:30

Bzyk_R1 napisał/a:
Rander, wszystkie pokrywy które malowałem (czyli 3 chyba) potraktowałem paint removerem. I bez żadnego problemu zjada oryginalną farbę. Potem czyszczenie szczotką i jest czysto. Jestem przeciwnikiem jakiekolwiek ścierniwa bo dostaje się do środka i robi się grzechotka.

Istnieje jeszcze "piaskowanie" suchym lodem. Absolutnie czyste.

Bzyk_R1 - 10-04-2022, 18:57

Nie zupełnie. DIC to metoda czyszczenia silnych zabrudzeń. Bardzo często używa się jej do czyszczenia lakieru a nie do zrywania. Przynajmniej tak to wygląda na kanałach które oglądam. To taka branża detailingowa bardziej, mocne oczyszczanie z zabrudzeń, dekontaminacja powłoki lakierniczej przed korektą. No chyba że są inne dysze i inne maszyny do bardziej agresywnego działania. Tak czy siak kompletnie nie rusza to skorodowanych metali bo kiedyś myślałem żeby wejść w takie usługi. Z piaskowaniem ma mało wspólnego.