ASX Techniczne - Czujnik deszczu
macmonka - 08-05-2022, 19:47 Temat postu: Czujnik deszczu Witam serdecznie.
Świeżo po zakupie, wracając autem na autostradzie oberwałem kamieniem. Sprawa zakończyła się wstawieniem nowej szyby (zamiennik marki Pilkington).
Nie mam pewności jak było przed wymianą, ale obecnie przy uruchamianiu auta wycieraczki za każdym razem robią jeden "obrót" przy ustawieniu na auto. Prosiłbym Was o odpowiedź, czy to normalne zachowanie wycieraczek , czy może jednak przy wymianie szyby uszkodzono czujnik deszczu?
Pozdrawiam.
Kulos50 - 08-05-2022, 20:43
Możliwe że to normalne, nie zwracałem na to uwagi bo nie używam przelącznika auto jeśli chodzi o wycieraczki przy uruchomieniach samochodu bo przecież szyby są tak delikatne że zaraz by były porysowane przecierając na sucho. Podczas jazdy to już sobie włączam przełącznim auto ale tylko wtedy jak kropi albo pada.
Laknat - 09-05-2022, 13:46 Temat postu: Re: Czujnik deszczu
macmonka napisał/a: | Witam serdecznie.
Świeżo po zakupie, wracając autem na autostradzie oberwałem kamieniem. Sprawa zakończyła się wstawieniem nowej szyby (zamiennik marki Pilkington).
Nie mam pewności jak było przed wymianą, ale obecnie przy uruchamianiu auta wycieraczki za każdym razem robią jeden "obrót" przy ustawieniu na auto. Prosiłbym Was o odpowiedź, czy to normalne zachowanie wycieraczek , czy może jednak przy wymianie szyby uszkodzono czujnik deszczu?
Pozdrawiam. |
To nie jest normalne. U mnie wycieraczki tak nie robią w trybie auto.
macmonka - 09-05-2022, 21:53 Temat postu: Re: Czujnik deszczu
Laknat napisał/a: |
To nie jest normalne. U mnie wycieraczki tak nie robią w trybie auto. |
Wychodzi na to, że oprócz porysowania deski rozdzielczej uszkodzili mi dodatkowo czujnik deszczu lub coś źle zmontowali Jutro jadę z reklamacją.
Gdanszczak - 26-05-2022, 07:58 Temat postu: Re: Czujnik deszczu
macmonka napisał/a: | Witam serdecznie.
Pozdrawiam. |
Niestety myślę ze cos jest nie tak bo u mnie po włączeniu zapłonu jak wycieraczki ustawione są na auto i nie ruszaja się czekają na deszcz
pozdrawiam
macmonka - 06-06-2022, 07:43
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Jakiś tydzień temu miałem w końcu okazję jechać autem w deszczu (większa mżawka). Ustawiłem wycieraczki na auto (max do góry pierścień aby działały żwawiej) - standardowo jeden ruch wycieraczek przy uruchomieniu, a później ku mojemu zdziwieniu ruszały się bardzo niemrawo, mimo iż szyba była cała mokra. Wajcha poszła na ustawienie low a później już tylko ręcznie do góry.
Dwa dni później (brak deszczu) dla sprawdzenia przed uruchomieniem auta, znowu ustawiłem na auto i co ciekawe wycieraczki nie ruszyły się. W ciągu dnia sytuacja się powtórzyła, więc najprawdopodobniej naprawił się czujnik deszczu albo przestał całkiem działać , jak zacznie padać deszcz to sprawdzę i dam znać
Pozdrawiam.
|
|
|