To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Po wymianie oleju dziwnie sie zachowuje (popychacze)

Anonymous - 23-04-2007, 22:04
Temat postu: Po wymianie oleju dziwnie sie zachowuje (popychacze)
Temat popychaczy byl juz poruszany setki razy ale z takim zjawiskiem jeszcze sie nie spotkałem.
Zazwyczaj jest tak ,ze po wymianie oleju na nowy silniczek powinien chodzic jak zegarek,cicho,plynnie,miekko itd. wreszcie dostał nowy olej swiezy i czysty.
Natomiast u mnie stalo sie cos wrecz odwrotnego.Samochod od momentu jego zakupu jezdzil na 5W40 Elfa.Mozna powiedziec ,ze wszystko bylo OK,popychacze graly tylko na zimnym i to nie zawsze.Na cieplym silniku nie mialy prawa nawet jak stal pol godziny na wolnych nic nie stuknelo.Pojechalem wiec sobie na wymiane a ze z Elfa bylem zadowolony to oczywiscie kazalem zalac znowu to samo.Malo tego ,nawet filtr oleju ten sam zalozyli.
No i co sie stalo?Po wymianie popychacze walaj jak cholera na cieplym silniku rowniez czego nie bylo wczesniej.wystarczy postac minute na wolnych i juz sie zaczyna granie.Podczas jazdy podobie,raz cisza raz graja i tak na zmiane.
Co sie moglo stac,co im zaszkodzilo?Nowy olej w dodatku ten sam?

Moze ktos ma jakies propozycje?
pozdr.

Anonymous - 23-04-2007, 22:14

a moze jakas lipe a nie olej Ci zalali?? :evil:
miales swoj olej? no i czy to ktos zaufany Ci robil?

Bartek - 23-04-2007, 22:44

Zapowietrzony układ - pojeździj ze 100 km - powinno się uspokoić.......

bokciu napisał/a:
alo tego ,nawet filtr oleju ten sam zalozyli.

HMMM - ja bym był za wymianą na nowy :toothy8:

Anonymous - 23-04-2007, 22:55

Bartek napisał/a:
HMMM - ja bym był za wymianą na nowy

Zle mnie zrozumiales.Ten sam czyli tego samego producenta (Filtron) oczywiscie ,ze nowy :)
Powiadasz ,ze zapowietrzony uklad...hmmm no zobaczymy.Mowisz ,ze powinno sie uspokoic po czasie?
zastanawialem sie kiedys juz nad wymiana zaworka pompy olejowej.Kosz niewielki a efekty calkiem calkiem.Przynajmniej w Mazdzie pomagalo.Probowalem zamowic w serwisie i juz pol roku czekam :lol:
remkowsky napisał/a:
a moze jakas lipe a nie olej Ci zalali??

Ten sam olej zalali co poprzednio.ten sam zaklad i ten sam kolega ktory tam pracuje.Co wiecej moge Ci powiedziec.

KarolS - 23-04-2007, 23:02

Bokciu,
Miałem ostatnio dokładnie to samo. Olej spływał całą noc z samochodu, a następnego dnia jak go zalali Mobilem 5W50 załączyła się "cykada". Myślałem że mnie krew zaleje, ponieważ u mnie ani na zimnym ani na gorącym silniku, praktycznie nigdy popychacze nie grały. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów wszystko wróciło do normy, więc daj mu kilka dni.

Pozdrawiam
Karol

Anonymous - 23-04-2007, 23:08

bokciu napisał/a:
Bartek napisał/a:
HMMM - ja bym był za wymianą na nowy

Zle mnie zrozumiales.Ten sam czyli tego samego producenta (Filtron) oczywiscie ,ze nowy :)

to mialo byc chyba dla jaj... :wink:
no ale z tego co panowie pisza to nie masz powodu do strachu! :)

Anonymous - 23-04-2007, 23:18

No to zescie mnie troche uspokoili.Czekam z niecierpliwoscią :) Jak narazie zrobilem jakies 70 km od wymiany.
Anonymous - 24-04-2007, 21:15

ja po wymianie na mobil 1 5w50 tez granei mialem, po kilku dniach tylko popychacze slychac jak bardzo zimny silnik, wiec spokojnie powinny sie ulozyc....
Anonymous - 25-04-2007, 20:11

Mialem to samo - cykanie na wolnych obrotach po wymianie z Castrol 0W-30 na Castrol 5W-40 . Po przejechaniu kilkunastu km cisza.
Anonymous - 27-04-2007, 22:47

Przejechalem juz ponad 100 km i faktycznie juz sie pomalu uspokaja.
Aczkolwiek jeszcze niekiedy przy niskich obrotach lub na wolnych lubi lekko pocykac.

Anonymous - 27-04-2007, 23:39

opowiem moją sytuację, co cię może troszkę uspokoi.

kupiełem auto jakieś 2 tygodnie temu, po przyjeździe okazało się że popychacze grają..... hmm dokładnie jak u ciebie... wymieniłem olej i się załamałem...
przestały grać,... zaczeły chałasować.
na szczęści po 300km nie słychać ich ani trochę.

mam nadzieję że u ciebie będzie podobnie.
ile masz przejechane ~~150.000?
:)

Anonymous - 28-04-2007, 11:32

Kreedi napisał/a:
ile masz przejechane ~~150.000?

120.000

dzieki za pocieszenie :)

krzysio1972 - 04-05-2007, 11:15

Ja jeszcze odnosnie filtra, wg 'naszego' mechanika p.Tomka M. filtron to nie jest najlepsze rozwiazanie do naszych miskow.
pa_pi - 04-05-2007, 12:20

Krzysio1972 więc jakie filtry jak nie te z Filtronu ? JC, Mann czy coś jeszcze innego ?
Bartek - 04-05-2007, 12:42

Kneht