To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - lampy przednie

wolf242 - 14-06-2022, 09:05
Temat postu: lampy przednie
witam użytkowników, muszę wymienić przedni prawy reflektor , mam do wyboru lampę ale w wersji angielskiej, czy jest jakaś różnica miedzy wersją europejska a angielską /chodzi oczywiście o obudowę reflektora/ ? dziękuję z góry za pomoc
outlander 4x4, wersja 2.0 , rok 2003, 136 KM

Rander - 14-06-2022, 10:22
Temat postu: Re: lampy przednie
wolf242 napisał/a:
witam użytkowników, muszę wymienić przedni prawy reflektor , mam do wyboru lampę ale w wersji angielskiej, czy jest jakaś różnica miedzy wersją europejska a angielską /chodzi oczywiście o obudowę reflektora/ ? dziękuję z góry za pomoc
outlander 4x4, wersja 2.0 , rok 2003, 136 KM

Przecież w Anglii nie umieją normalnie jeździć :lol:
Nawet lampy im świecą nie w tą stronę :badgrin:

wolf242 - 14-06-2022, 10:54

super, tylko dalej nie wiem czy jest różnica czy nie :) [/quote]
apg2312 - 14-06-2022, 11:26

Jest, i to zasadnicza.
W Polsce/Europie kontynentalnej jest ruch prawostronny, i reflektory są skierowane w prawo.
W GB jest ruch lewostronny, i reflektory są skierowane w lewo.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_mijania
Na powyższej stronie masz to ładnie pokazane na obrazku dla ruchu prawostronnego.
Niestety, musisz poszukać reflektora dla Europy kontynentalnej, nie anglika.

wolf242 - 15-06-2022, 08:13

jeszcze jedno pytanie, czy klosz reflektora jest klejony czy mocowany w inny sposób?
Bzyk_R1 - 15-06-2022, 09:54

wolf242, wszystkie Outlandery 1 generacji mają klosze klejone. Różnica jest jedynie w wersji rocznikowej. Twój przedliftowy powinien posiadać reflektor odbłyśnikowy natomiast wersje poliftowe otrzymały już soczewki. Zmienił się też system żarówek. Bez większych problemów możesz założyć lampy poliftowe do swojego, musisz tylko celować w wersje na rynki europejskie na ruch prawostronny. A to już łatwo odczytać z oznaczeń na kloszu.
wolf242 - 15-06-2022, 14:05

jak zwykle fachowa informacja, dzięki wielkie, generalnie potrzebuje tylko wymienić klosz bo bardzo jest zniszczony, kupiłem jakąś używkę EU, będę sie doktoryzował z tego tematu. pozdrawiam
Bzyk_R1 - 16-06-2022, 08:13

wolf242, mogłeś powiedzieć wcześniej bo na alli jest sporo samych szkieł i z tego co czytam są dobrze i dokładnie wykonane. Efekt końcowy jest bajka bo zawsze to nowy poliwęglan.
wolf242 - 20-06-2022, 09:39

tez o tym myślałem, ale to znowu zabawa z odklejaniem klosza itd a n ie mam za bardzo czasu na takie rzeczy, i pasowałoby zrobić obydwa żeby ładnie i symetrycznie wyglądało, pozdrawiam
stickman - 21-06-2022, 10:15

wolf242 napisał/a:
tez o tym myślałem, ale to znowu zabawa z odklejaniem klosza itd a n ie mam za bardzo czasu na takie rzeczy, i pasowałoby zrobić obydwa żeby ładnie i symetrycznie wyglądało, pozdrawiam

A nie masz gdzieś w okolicy firmy która się tym zajmuje? Ewentualnie są firmy gdzie możesz zrobić to wysyłkowo, tylko musiałbyś sam sobie zdemontować lampy i zamontować, rzecz jasna. Natomiast klosze musiałbyś sobie wcześniej samemu zamówić. Napewno wymiana jest warta grzechu, ja jestem bardzo zadowolony, ogarniałem coś takiego kilka miesięcy temu.

ps. 242 od Front242 rozumiem? :)

apg2312 - 21-06-2022, 10:53

stickman napisał/a:
A nie masz gdzieś w okolicy firmy która się tym zajmuje? Ewentualnie są firmy gdzie możesz zrobić to wysyłkowo, tylko musiałbyś sam sobie zdemontować lampy i zamontować, rzecz jasna

Ma, ma, niecałe 50 km.
Jest taka firma specjalizująca się w regeneracji reflektorów w Piekarach Śląskich.
http://www.regeneracja-reflektorow.pl/

Bizi78 - 21-06-2022, 11:52

Jak masz lampę na stole to rozklejenie i przełożenie szkła (poliwęglanu) to jakieś 10-20min.
Warto kupić tylko nowa masę uszczelniająca.
Takie coś to każdy warsztat pewnie ogarnie.
Oczywiście chcąc to zrobić dobrze i dokładnie najlepiej zrobić samemu :wink: .

wolf242 - 22-06-2022, 09:46

mam już używany reflektor w całkiem dobrym stanie, kupiłem za 70 zł, w sobotę przekładka, mam nadzieję że nie polegnę, dzięki wszystkim za pomoc :mrgreen:

[ Dodano: 27-06-2022, 08:24 ]
reflektor wymieniony, czas wymiany około 20 min, jeszcze raz dzięki za informację. pozdr