To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia

Arecky77 - 16-06-2022, 17:08
Temat postu: [3.2 DID] Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia
Witajcie ludziska
Mam problem, przy najechaniu na próg zwalniający słychać takie chrupnięcie stuknięcie. Wydaje mi sie, że z okolic przedniego, prawego koła. Aczkolwiek po kilku przejazdach "testowych" nie jestem pewien czy nie bliżej środka, ale nadal z prawej strony.
Obstawiam to przednie prawe koło bo przy zjeżdżaniu z dość wysokiego krawężnika to tam było słychac to stuknięcie.
Byłem na szarpakach, nic nie znaleźli. Zawieszenie sztywne, luzów brak. Tłumienie amortyzatorów w okolicach 70%. Dodam jeszcze, że z miesiąc temu zmieniałem opony i klocki i zastanawiam się czy czegoś nie popsuli przy podnoszeniu bo to mniej więcej od tego czasu słychać to stukanie. Ma ktoś może pomysł co to moze byc?
Mechanik pewnie "coś" znajdzie ale nie chcialbym wymieniać połowy zawieszenia skoro na stacji diagnostycznej niczego nie znaleźli.

Carra - 16-06-2022, 18:00

guma mocowania amortyzatora łożysko i guma góra może być
Arecky77 - 17-06-2022, 07:26

A tego by nie było słychać na szarpakach?
Carra - 17-06-2022, 18:48

nie, nie koniecznie
znam to z innego auta u góry jest łożysko i guma zauważ, że w zależności od pogody wilgoci itd.. warto temu się przyjrzeć

zbyszekm2 - 20-06-2022, 08:49
Temat postu: Re: Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia
Arecky77 napisał/a:
Witajcie ludziska
Mam problem, przy najechaniu na próg zwalniający słychać takie chrupnięcie stuknięcie. Wydaje mi sie, że z okolic przedniego, prawego koła. Aczkolwiek po kilku przejazdach "testowych" nie jestem pewien czy nie bliżej środka, ale nadal z prawej strony.
Obstawiam to przednie prawe koło bo przy zjeżdżaniu z dość wysokiego krawężnika to tam było słychac to stuknięcie.
Byłem na szarpakach, nic nie znaleźli. Zawieszenie sztywne, luzów brak. Tłumienie amortyzatorów w okolicach 70%. Dodam jeszcze, że z miesiąc temu zmieniałem opony i klocki i zastanawiam się czy czegoś nie popsuli przy podnoszeniu bo to mniej więcej od tego czasu słychać to stukanie. Ma ktoś może pomysł co to moze byc?
Mechanik pewnie "coś" znajdzie ale nie chcialbym wymieniać połowy zawieszenia skoro na stacji diagnostycznej niczego nie znaleźli.

Zacznij od sprawdzenia łącznika stabilizatora i gumy na stabilizatorze, póznej gumy na amorku.

PiotrC - 24-06-2022, 21:53

Kilka dni temu miałem to samo. Był to wybity górny sworzeń wahacza. Na szarpakach był nie do wykrycia. Przy okazji wymieniłem wszystkie sworznie z przodu i tyłu i zapanowała cisza. Sprężyny i amortyzatory miałem wymienione miesiąc wcześniej. Pajero III nie ma MacPersona.