Pajero IV - [3.2 DID] "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
gshesiu - 18-07-2022, 20:27 Temat postu: [3.2 DID] "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy Pomimo, że moje Pajero niedługo pójdzie "pod młotek" , to chciałbym użytkowników zapytać, czy też tak mają i czy próbowali coś z tym zrobić: Wraz ze wzrostem prędkości rośnie i to mocno pęd powietrza z nawiewów, pomimo że wentylator pracuje "na jedną kreskę". Przy 140km/h można sobie zupełnie podarować nastawę mocy wentylatora bo dmucha jakby na postoju nastawić wentylator chyba na maksa. Da się coś z tym zrobić ?
klapek - 20-07-2022, 10:35
Co prawda, bardzo sporadycznie przekraczam 140km/h, ale nie zaobserwowałem czegoś takiego..
gshesiu - 20-07-2022, 10:40
klapek napisał/a: | Co prawda, bardzo sporadycznie przekraczam 140km/h, ale nie zaobserwowałem czegoś takiego.. | przy 165 km/h też to występuje
To coś łatwiej zaobserwować jak klima włączona, gdzie przy dużych prędkościach tak zimnym z nawiewów daje że można se ręce odmrozić. Chyba trza Pajero wyłącznie majestatycznie jeździć.
Rander - 20-07-2022, 11:37
gshesiu napisał/a: |
(...)
Chyba trza Pajero wyłącznie majestatycznie jeździć. |
No co Ty, nie żartuj
To nie Range Rover II
Jeździłem wieloma modelami Pajero, wersją IV niewątpliwie też. Poza tym innymi różnymi autami.
Ale poza dziwnymi przypadkami (np. klapki w Defender seria I albo "wentylacja" w Maluchu) nie przypominam sobie, aby nawiew był zależny od prędkości.
Może jakiś wąż spadł i bierze powietrze z innego miejsca, gdzie przy prędkości występuje nadciśnienie?
zbyszekm2 - 20-07-2022, 14:05 Temat postu: Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
gshesiu napisał/a: | Pomimo, że moje Pajero niedługo pójdzie "pod młotek" , to chciałbym użytkowników zapytać, czy też tak mają i czy próbowali coś z tym zrobić: Wraz ze wzrostem prędkości rośnie i to mocno pęd powietrza z nawiewów, pomimo że wentylator pracuje "na jedną kreskę". Przy 140km/h można sobie zupełnie podarować nastawę mocy wentylatora bo dmucha jakby na postoju nastawić wentylator chyba na maksa. Da się coś z tym zrobić ? |
Szukaj dziury w karoserii
gshesiu - 20-07-2022, 21:33 Temat postu: Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
zbyszekm2 napisał/a: | Szukaj dziury w karoserii | Wieje z nawiewów mocniej a nie spoza nawiewów, to niby jak w kanały nawiewów ma wejść więcej powietrza jak nie przez filtr kabinowy ? Sterowanie nawiewami też działa jak należy.
Dzisiaj akurat byłem w trasie, sprawdziłem , od licznikowo 120km/h do 160km/h, tak ze 2 razy mocniej dmucha przy większej prędkości. Na pewno tak nie macie czy po prostu nie jeździcie w takie upały tak szybko ?
No chyba że ktoś miał rację wyżej , że to nie jest Range Rover, ale po prostu taki jakby roboczy traktor, którym tak szybko się nie lata, tylko jeździ się "majestatycznie" do 120km/h (wtedy arabskie zaczynają pikać).
Albo .... kanały nawiewów u mnie są gdzieś rozpięte i zaciąga powietrze po dmuchawie....
zbyszekm2 - 26-07-2022, 13:11 Temat postu: Re: "siła nawiewu" podczas szybszej jazdy
gshesiu napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | Szukaj dziury w karoserii | Wieje z nawiewów mocniej a nie spoza nawiewów, to niby jak w kanały nawiewów ma wejść więcej powietrza jak nie przez filtr kabinowy ? Sterowanie nawiewami też działa jak należy.
Dzisiaj akurat byłem w trasie, sprawdziłem , od licznikowo 120km/h do 160km/h, tak ze 2 razy mocniej dmucha przy większej prędkości. Na pewno tak nie macie czy po prostu nie jeździcie w takie upały tak szybko ?
No chyba że ktoś miał rację wyżej , że to nie jest Range Rover, ale po prostu taki jakby roboczy traktor, którym tak szybko się nie lata, tylko jeździ się "majestatycznie" do 120km/h (wtedy arabskie zaczynają pikać).
Albo .... kanały nawiewów u mnie są gdzieś rozpięte i zaciąga powietrze po dmuchawie.... |
ja jeżdżę i 170 km/h ale kiego efektu nie widziałem , jeździłem nie jednym Pajero
pablo eldiablo - 29-07-2022, 11:01
gshesiu, a może masz silniczek nawiewu napędzany paskiem od wału napędowego?
A tak serio... może podepnij się miernikiem i sprawdź instalację elektryczną, czy napięcie na silniczku nie wzrasta z obrotami... chyba od tego bym zaczął.
gshesiu - 29-07-2022, 13:11
pablo eldiablo napisał/a: | A tak serio... może podepnij się miernikiem i sprawdź instalację elektryczną, czy napięcie na silniczku nie wzrasta z obrotami... chyba od tego bym zaczął. | strata czasu, nawiew pracuje idealnie poza autostradami, sytuacje nieznane w samochodach klasy premium pojawiają się dopiero na nich
|
|
|