To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Problem ze światłami mijania

K86 - 26-07-2022, 10:07
Temat postu: Problem ze światłami mijania
Witam wszystkich.

Chciałbym prosić o pomoc w sprawie ASXa rocznik 2018, którego używają moi rodzice. Osobiście nigdy nie spotkałem się z tego typu problemem i jestem mega zaskoczony, że taka sytuacja w ogóle występuje i nikt, włącznie z ASO nie potrafi jej rozwiązać. Rodzicie pogodzili się już z tym, zaraz po zakupie obie lampy zostały wymienione i było o tyle lepiej, że w ogóle da się jeździć po zmroku, przy poprzednich ponoć nie dało się jechać szybciej niż 40km/h nocą, bo było to zbyt niebezpieczne.

Miałem okazję wracać tym autem dzisiejszej nocy i jestem zszokowany. Otóż chodzi o ustawienie świateł mijania, które nie oświetlają przestrzeni przed autem dostatecznie daleko. Trochę tak, jakby jechać rowerem i światło oświetlające drogę ustawić sobie pionowo na koło zamiast na drogę. Autem jechałem sam, ustawienie w kabinie wysokości światłem jest na "0", a więc wg instrukcji właściwie (przy ustawieniu na 2 światła się obniżają i nie da się w ogóle jechać).

Rodzice byli w ASO i u dwóch mechaników, regulowano ustawienie pod maską i jest to ponoć najwyższe możliwe ustawienie świateł. Czy też macie takie problemy w swoich autach?

Szczerze mówiąc to moim zdaniem takie auto nie powinno w ogóle zostać dopuszczone do ruchu, jadąc nocą człowiek czuje się jakby grał w rosyjską ruletkę, nie byłoby najmniejszych szans wyhamowania gdyby np. wybiegło jakieś zwierze bo widoczność jest dosłownie na wyciągnięcie ręki przed maską.

Czy ktoś rozwiązał ten problem?