Pajero III - Dodatkowe filtry paliwa w pajero 3.2 DiD
konan1412 - 10-08-2022, 15:22 Temat postu: Dodatkowe filtry paliwa w pajero 3.2 DiD Witam , grzebiąc w czeluściach tego forum znalazłem temat w którym kolega Georg dołożył instalacje 2 dodatkowych filtrów w układzie paliwowym , postanowiłem stworzyć podobną instalacje na wejściach 8 mm, auto pali od strzała ma pełną moc i jak narazie wszystko wygląda dobrze jeśli ktoś by był zainteresowany odpowiem na każde pytanie .
Odpowietrzenie układu trwa analogicznie dłużej.
Filtry dodatkowe których użyłem to FILTRON PP 838 koszt jednego to ok 40 zł
Filtr główny oryginalny to Mann WK 940/37 x koszt ok 100 zł
Podstawa na dwa dodatkowe filtry zrobiona z rury o odpowiedniej średnicy oraz gubego płaskownika, wszystko wyspawane i pomalowane
A do kolegi Georga mam pytanko, jak oceniasz takie rozwiązanie z perspektywy kilometorw które zrobileś
https://zapodaj.net/7e3dd0d44fbf2.jpg.html
Olson - 11-08-2022, 21:57
Fajnie to wygląda. Co rozumiesz przez dłuższe odpowietrzanie? Normalnie da się tą pompką w podstawie filtra, czy na początku autko dłużej kręci "na sucho"?
konan1412 - 12-08-2022, 09:33
Olson napisał/a: | Fajnie to wygląda. Co rozumiesz przez dłuższe odpowietrzanie? Normalnie da się tą pompką w podstawie filtra, czy na początku autko dłużej kręci "na sucho"? |
Nadal odpowietrza się tą pompką na podstawie ale zamiast 5 min trwa to 15 min auto pali od strzala nie kręci dłużej ani nic .
zbyszekm2 - 19-08-2022, 09:35 Temat postu: Re: Dodatkowe filtry paliwa w pajero 3.2 DiD
konan1412 napisał/a: | Witam , grzebiąc w czeluściach tego forum znalazłem temat w którym kolega Georg dołożył instalacje 2 dodatkowych filtrów w układzie paliwowym , postanowiłem stworzyć podobną instalacje na wejściach 8 mm, auto pali od strzała ma pełną moc i jak narazie wszystko wygląda dobrze jeśli ktoś by był zainteresowany odpowiem na każde pytanie .
Odpowietrzenie układu trwa analogicznie dłużej.
Filtry dodatkowe których użyłem to FILTRON PP 838 koszt jednego to ok 40 zł
Filtr główny oryginalny to Mann WK 940/37 x koszt ok 100 zł
Podstawa na dwa dodatkowe filtry zrobiona z rury o odpowiedniej średnicy oraz gubego płaskownika, wszystko wyspawane i pomalowane
A do kolegi Georga mam pytanko, jak oceniasz takie rozwiązanie z perspektywy kilometorw które zrobileś
https://zapodaj.net/7e3dd0d44fbf2.jpg.html |
I w czym ma pomóc to rozwiązanie?
Moc moc spadła?
Rander - 19-08-2022, 13:59 Temat postu: Re: Dodatkowe filtry paliwa w pajero 3.2 DiD
zbyszekm2 napisał/a: | konan1412 napisał/a: | (...)dołożył instalacje 2 dodatkowych filtrów w układzie paliwowym (...)
|
I w czym ma pomóc to rozwiązanie?
Moc moc spadła? |
Zbyszku, może się naczytał starych podręczników z okresu międzywojennego.
Wtedy niektóre samochody miały dwa filtry paliwa, z tym, że jeden zgrubny (czasem z magnesem, jak korek oleju) a drugi dokładny.
Wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że jakieś wczesne wersje silników dizla zasilanych szyną Common Rail też miały dwa filtry.
Carra - 10-09-2022, 23:29
u mnie podłączyłem filtr parówę, z sitkiem zakładany kiedyś a nawet i teraz w autach ciężarowych. Jest przed filtrem oryg. i widać co w nim zostaje.. działa, chciałem zrobić zbiornik ale zaryzykowałem i wyczyściłem wtryski wraz z pompą ale płynnie poza bakiem no it ten filtr z sitem.... chodzi dobrze i nawet przestał dymić * czasami przy mocnym przyśpieszaniu zakopcił na czarno przez chwilę , potem już przez dzień cały prawie w ogóle.
pozdr. ps. jak ktoś chce, prześle zdjęcie filtra.... POZDR !!!
|
|
|