Outlander III Ogólne - Typowe usterki na gwarancji
sparrow2 - 29-08-2022, 21:38 Temat postu: Typowe usterki na gwarancji Cześc,
ostatnio odkryłem rozwarstwiający się tłumik końcowy w moim OIII, auto ma 4 lata, po kontroli podejrzeń w serwisie mają wymienić go na gwarancji. Za rok gwarancja się kończy, zastanawiam się na co jeszcze warto by rzucić krytycznym okiem. Macie jakieś swoje znaleziska?
WeinMaster - 30-08-2022, 11:38
Mój 2 letni Outlander ma cały tłumik prawie już pokryty rdzą, dziwne to.
rajan - 01-09-2022, 13:50
Tłumik to rdzawy jest już na zdjęciach w katalogu
Krytycznym okiem możesz rzucić na łącznik elastyczny wydechu (plecionka i jej mocowanie).
Michauek22 - 05-09-2022, 19:19
A to nie jest tzw. korozja powierzchniowa?
rajan - 06-09-2022, 10:09
Tam gdzie jest powierzchniowa to się nie czepiamy, natomiast warto przyjrzeć się temu elementowi, jak pisał autor tematu - rzucić krytycznym okiem.
WeinMaster - 08-09-2022, 20:02
Przy zmianie kół zobaczę.
To co też mnie zdziwiło to to, że obejma wlewu paliwa też była zardzewiała.
pablo eldiablo - 09-09-2022, 08:57
Kilka dni temu właśnie pisałem w technicznym, że trafił mi się pierwszy bzdet, z którym zgłoszę się na naprawę w ramach gwarancji - roleta szyberdachu zaczęła się przycinać 'w połowie drogi'. Samochód ma 1,5 roku i 22k km.
Od spodu mam zdrowo, ale przed odbiorem auta z salonu (zima) na lawecie pojechał na zabezpieczenie podwozia.
rajan - 11-09-2022, 21:11
pablo eldiablo napisał/a: | Od spodu mam zdrowo, ale przed odbiorem auta z salonu (zima) na lawecie pojechał na zabezpieczenie podwozia. |
Można zabezpieczać, ale porządna robota kosztuje, a u mnie po 7 latach był tylko miejscowo nalot - nie wygląda to zachęcająco, ale też niczemu szkodzi. Zdrapałem do czego miałem dostęp i pomalowałem.
VG - 09-10-2022, 11:18 Temat postu: Re: Typowe usterki na gwarancji
sparrow2 napisał/a: | Cześc,
ostatnio odkryłem rozwarstwiający się tłumik końcowy w moim OIII, auto ma 4 lata, po kontroli podejrzeń w serwisie mają wymienić go na gwarancji. Za rok gwarancja się kończy, zastanawiam się na co jeszcze warto by rzucić krytycznym okiem. Macie jakieś swoje znaleziska? |
Mi się udało (dzięki forum) :
1. Pękający kolektor wydechowy (czuć spaliny w kabinie na postoju - podczas jazdy niekoniecznie)
2. Sławne wałki balansujące (subtelne grzechotanie w silniku)
Powyższe wymienili na gwarancji (naprawa jakieś 15tys)
rajan - 13-10-2022, 14:37 Temat postu: Re: Typowe usterki na gwarancji
VG napisał/a: | 1. Pękający kolektor wydechowy (czuć spaliny w kabinie na postoju - podczas jazdy niekoniecznie) |
No tak, zapomniałem już o tym. Usterka dziwna, bo u mnie objawiała się przy włączaniu klimy i to też jakoś tam się rozchodziło po niedługim czasie. W każdym razie, przynajmniej rok z tym jeździłem zanim zdiagnozowali
Michauek22 - 14-10-2022, 17:18 Temat postu: Re: Typowe usterki na gwarancji
VG napisał/a: | Sławne wałki balansujące (subtelne grzechotanie w silniku)
Powyższe wymienili na gwarancji (naprawa jakieś 15tys) |
a kiedy to było? skąd taka cena?
VG - 14-10-2022, 18:16 Temat postu: Re: Typowe usterki na gwarancji
Michauek22 napisał/a: | VG napisał/a: | Sławne wałki balansujące (subtelne grzechotanie w silniku)
Powyższe wymienili na gwarancji (naprawa jakieś 15tys) |
a kiedy to było? skąd taka cena? |
W ubiegłym roku , cena serwisowa
Michauek22 - 21-11-2022, 21:29
No nic, wszystko to NIC w porównaniu z niemieckimi, franc i innymi włoskimi śmieciami
|
|
|