ASX Techniczne - [1.8DI-D] Dziwna usterka proszę o pomoc
Totomal - 03-09-2022, 19:38 Temat postu: [1.8DI-D] Dziwna usterka proszę o pomoc Witam jestem właścicielem ASX 1.8 did mam nietypową usterkę raz na jakiś czas losowo silnik się ,,zamula,, zaobserwowany lekki spadek mocy, znacznie zwiększone spalanie, towarzyszy temu pstryknięcie (jakby jakiegoś przełącznika) po zatrzymaniu się i otwarciu maski z pod silnika wydobywa się delikatny dym, silnik wpada w większe wibracje. Ta usterka czasem trwa 15min czasem 40min. To pstryknięcie słychać również przy ,,odmuleniu,, wtedy pasek spalania na zegarach momentalnie się zmniejsza a silnik wyrównuje swoją pracę i wszystko wraca do normy. Niepotrafie dokładniej opisać problemu. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli ktoś coś wie lub miał podobną sytuację.
Laknat - 03-09-2022, 19:47
Może DPF się wypala?
Totomal - 03-09-2022, 21:13
Nie wiem, wydaje mi się że to nie DPF, myślę że nie towarzyszyły by temu wszystkie opisane symptomy, poza tym myślę że DPF nie wypalał by się czasem 30-40 min na autostradzie przy 160 na zegarze
apikus - 04-09-2022, 17:12
No to pewnie DPF + EGR. Sprawdź, czy masz błędy.
wojtekasx - 08-09-2022, 20:57
To wypalanie DPF- zwiększone spalanie- wiadomo, klikają przekaźniki- między innymi od podgrzewania szyby. Dodatkowo gdy rozpędzisz auto i puścisz gaz na biegu zielony wskaźnik spalania pokazuje, że trochę "spalasz" (normalnie w tej sytuacji zielony wskaźnik znika). Gdy się zatrzymasz i dasz na luz obroty nie spadają do 600-700 jak zwykle tylko są ok 1000.
Jak to się pojawi skasuj sobie licznik km i zobacz za ile km się znów pojawi.
Co do dymu pod maską- obejrzyj uszczelki, łączenia wydechu czy nie są okopcone.
|
|
|