To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Jaki płyn FAP ?

Akuma supido - 20-09-2022, 08:45
Temat postu: Jaki płyn FAP ?
Witam, jaki płyn kupić do filtra fap? mój misiek ma silnik francuski 156hp przed lift. W instrukcji obsługi nie potrafię znaleźć tych informacji jaki to płyn i ile wchodzi do zbiorniczka, na jak długo wystarcza.

[ Dodano: 20-09-2022, 09:39 ]
to będzie dobre? https://allegro.pl/oferta/wklad-worek-nerka-filtra-fap-infineum-2-2-hdi-10034958464

Moody - 21-09-2022, 22:09

W instrukcji tego nie znajdziesz bo to wiedza tajemna tylko dla serwisu.
Allegro: tak to jest ten worek. Mieści się w nim ponad 3L płynu. Na zdjęciu wygląda niepozornie ale to duża rzecz.
Ma starczyć na 180tkm.

Ale sam worek to połowa sukcesu. Na 100% nie otworzysz obudowy bo poprzekręcasz (wtopione w plastikową obudowę) kompletnie zardzewiałe śrubki.
Nawet serwisy się w to nie bawią i wymieniają z całą obudową - na gwarancji to świetne ale jakby za to płacić ...
Szkoda czasu męczyć się z wszelakimi penetratorami czy odrdzewiaczami. Stalowa śrubka wkręcona w mosiężną nakrętkę. Ta ostatnia puści dopiero jak ją zmiażdżysz.
Po zbytecznych dyplomatycznych usiłowaniach rozwierciłem je wszystkie i zastąpiłem nierdzewkami. Zaglądam co 2 lata.
Po ponownym zainstalowaniu warto programem diagnostycznym uruchomić procedurę testowania pompki bo ona wówczas zaciągnie płyn i napełni przewód.
Plus oczywiście wklepanie, że jest nowy pełen worek bo inaczej to płyn będzie a komp będzie krzyczał, że pusty.

Generalnie ten worek to nieszczęśliwe rozwiązanie. W miare opróżniania - pompka wytwarza podciśnienie - i tworzą się na tym worku kanty-zagniotki, które się przecierają o obudowę.
Ja tak miałem. Pokleiłem ten worek i wyściełałem wnętrze obudowy pianką. Jeżdżę już tak kilka lat i jest OK.
Sam aby zaoszczędzić kupiłem osobno płyn i dolewam. Nie więcej niż litr no bo jak znowu pęknie aby mieć na zapas.

Paweł_G - 19-10-2022, 11:13
Temat postu: płyn FAP / EOLYS
DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDŹ

faktycznie wymiana jest prosta, rozwiercenie śrub opakowania zbiornika, wymiana nerki z płynem, zatwierdzenie w systemie auta.

płyn kupiony w franceauto.pl
https://www.franceauto.pl...LZ-1500PT/61086

kasowanie błędu EDMAR z Kędzierzyna-Koźla

mdw-75 - 08-04-2025, 09:41

Moody, Hej
mam pytanie.Dobrze zrozumiałem że można uzupełnic płyn EOLYS w nerce. Podziel sie tą wiedzą :)

Moody - 11-04-2025, 09:36

Cześć, zanim podejmiesz decyzję o napełnieniu koniecznie zdemontuj obecny worek i sprawdź jego stan.
Jak już wspomniałem worki z upływem czasu twardnieją i mają tendencje do pękania/przecierania w miejscach zagnieceń.
Jeżeli się coś takiego dzieje to wydawanie kasy na drogi płyn nie ma sensu.