To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Montaż pompy paliwa

Erdobe - 20-11-2022, 21:11
Temat postu: Montaż pompy paliwa
Hejka,
Otóż mam problem z montażem pompy paliwa w baku i chciałem się podpytać ludzi doświadczonych o jakieś rady, otóż nie mogę docisnąć pompy bo uszczelka nie chce wejść do środka, zastanawiałem się czy przesmarować jakimś smarem albo jest może jakiś "patent" na to...
Uszczelka ma taką wypustkę przez którą właśnie nie chce wskoczyć. Wnoszę o pomoc.

Bizi78 - 20-11-2022, 22:26

Jeśli chodzi o uszczelniacz łączący pompę z filtrem to powinno się założyć nowy.
Najlepiej wstaw fotkę, bo nie wiem czy o tym samym mówimy.

Erdobe - 21-11-2022, 00:02

Tego typu uszczelka, zdjęcie wstawię swojej jak będzie widno.
https://imgur.com/a/OBC2rff

[ Dodano: 22-11-2022, 18:30 ]
Próbowałem wcisnąć pompę smarując uszczelkę ale nadal nic. Wyczytałem że może najpierw uszczelka a potem pompa ale niestety uszczelka przy wciskaniu pompy zamiast nałożyć się na pompę to wpada do baku. Zastanawiam się czy może jest sposób na włożenie pompy bo jeżeli nie włożę jej do końca to nie mogę nakręcić nakrętki na nią. Jeżeli ktoś już to robił to proszę o jakiś kontakt żebym mógł pogadać i może coś wymyśleć.

Bizi78 - 22-11-2022, 21:39

Manual mówi o założeniu uszczelki na zbiornik i dopiero wkładaniu pompy.
Może uszczelka stwardniała ze starości :doubt: .

Erdobe - 23-11-2022, 14:08

Problem jest że uszczelka wygląda dobrze ale takjakby jest trochę za mała, przez to wpada do baku podczas zakładania pompy jak i nawet nałożenie na pompę stanowi nie lada wyzwanie, czy może ją delikatnie podkleic to baku czy to głupi pomysł?
Lub
Podpowiedź gdzie mogę kupić nową bo takiej nie mogę znaleźć nigdzie...
Do tego na uszczelce pozostał taki bialy nalot w miejscach styku z pompą i baku.

Bizi78 - 23-11-2022, 16:52

Dostępna to chyba tylko w ASO.
gsm_virus - 25-11-2022, 20:29

nalot na uszczelce to normalka... uszczelka winna być nałożona na pompie i wówczas montujesz z nią do baku.

Nie jestem w 100% pewien ale powinienem mieć gdzieś starą pompę z uszczelką, jak coś mogę ją zmierzyć , byś sprawdził czy masz właściwą ;-)
bo nie możliwe że z nią wyjąłeś a włożyć z nią nie możesz.

Hugo - 30-11-2022, 08:38

Możesz posmarować uszczelkę cienką warstwą np. wazeliny technicznej, musi wejść.
Erdobe - 10-01-2023, 13:57

Udało się, niestety bardzo ciężko ale z pomocą wazeliny technicznej jakimś cudem wskoczyło. Bardzo dziękuję za pomoc!!!