[96-02]Lancer CK0 - [CK1A 1.3] Zerwana Szpilka
Anonymous - 25-04-2007, 19:03 Temat postu: [CK1A 1.3] Zerwana Szpilka przykręcałem dzisiaj koło i ukręciłem szpilke-właściwie to sama sie ukręciła.
Czy ktoś wie jaki maja wymiar zerkałem w manualu ale nie zauważyłem
Wiem ze są montowane na klinie i musze je wybić poprzez rozebranie hamulca i osłony tarczy.
Wogóle dość ciężko wkręcają mi sie śruby przy zmianie opon (robie to sam) czy to wina nakrętek czy szpilek Mysle ze to szpilki bo mam 2 komplety felg zima/lato metalowe/alusy i nie sądze ze by sie 32 śruby ciężko nakręcały
A i czy to jest częste-jak rozkręce to wymieniać juz 4 czy tylko tą ukręconą
wichura1 - 26-04-2007, 09:58
Za duży moment użyty do dokręcenia. Szpilki pewnie mają zniszczony gwint przez przykręcanie zakrętarką udarową. Nie wiem dlaczego w serwisach oponiarskich dokręcają na pałę zamiast delikatnie i potem dociągać kluczem dynamometrycznym.
Szpilki poszukaj u Przemolaka z Allegro 512 214 114 powiedz, że jesteś z Forum.
KaWu - 26-04-2007, 10:05
Na pewno gwint M12 a skok 1,5. Dlugosc mozesz zmierzyc juz sam.
Anonymous - 26-04-2007, 14:55
Jakby mi to przekręcili w zakładzie to mniejsze zło bo to byłby ich problem.....
Fakt ze walczą z tymi zakrętarkam udarowymi jak szaleni.
Obdzwoniłem dziś wszystkie miejsca w trójmieście i nikt nie prowadzi sprzedazy szpilek-wszyscy odsyłali mnie do sklepu firmowego....wiec zadzwoniłem i mają na sklepie po 20zl wiec mysle ze dobra cena-na allegro widzialem jakies po 15 zl + przesyłka wiec by nawet przekroczyło 20zl a tu przynajmniej mam pewność ze dostane dokładnie to co chce.
Zdjąłem dzis równiez wszystkie koła i przegwinotwałem szpilki i zakrętki -wymiar gwintownika jak pisał KaWu 12x1,5 ---stan szpilek nie jest taki zły ale zakrętki ostro sie gwintowały wiec morał ze jak wchodzą ciężko to wywalić i kupić nowe(wczesniej nie miałem takiego problemu nigdy wiec nie wiedziałem). Teraz co prawda po przegwintowaniu wkręcają sie jak w masło ale i tak pomyśle o nowych.
Wiec trzeba podjechac do Gdanska,zakupić nową szpilke i ją wymienić i będzie wszystko dobrze
|
|
|