[97-04]Galant EAxA/W - Fotelik samochodowy
Łukasz Szengart - 09-12-2022, 21:30 Temat postu: Fotelik samochodowy Czy wiecie jak zamontować adaptery do fotelika dziecięcego do systemu ISOFIX
Wiem że Galant nie ma fabrycznie tego systemu a może znacie kogoś kto jest w stanie dorobić szynę pod fotelik z tym systemem? Do chińskich uniwersalnych nie mam zaufania. Dodam że zbyt dużo czasu mi nie zostało bo dziecko w drodze 😉
Bizi78 - 09-12-2022, 22:23
Ja bym odpuścił takie pseudo przeróbki.
Łukasz Szengart - 09-12-2022, 22:26
Miałem na myśli profesjonalne usługi
Być może ktoś wykonuje usługi w tym zakresie 😉
apg2312 - 10-12-2022, 00:20
Łukasz Szengart napisał/a: | Miałem na myśli profesjonalne usługi |
I myślisz, że ktoś będzie przerabiał foteliki, i brał za to odpowiedzialność ??
Obiło Ci się może o oczy czy uszy, że foteliki dziecięce sprzedawane na terenie Unii Europejskiej od 1999 roku muszą sprostać normom homologacji ECE R44, a od 2013 roku I-Size ?? A każda przeróbka...mam pisać dalej, czy sam się domyślasz ??
Bizi78 - 10-12-2022, 10:01
Łukasz Szengart napisał/a: | Miałem na myśli profesjonalne usługi
Być może ktoś wykonuje usługi w tym zakresie 😉 |
Skoro nigdy w EA nie było isofixa to nikt poza jakimś Januszem z garażu nie podejmie takiego ryzyka.
Miejsce montażu isofixa powinno być wzmocnione i przebadane pod względem bezpieczeństwa dziecka.
Najlepiej będzie kupić zwykły fotelik zapinany pasami.
Łukasz Szengart - 10-12-2022, 21:58
Dziękuję za odpowiedzi
Zostaję przy kupnie fotelika zapinanego pasami bezpieczeństwa
Krzyzak - 10-12-2022, 22:51
Tak w temacie to mimo isofix i tak musisz zapiąć pas - sam system jest wpinany na wysokości siedziska i nie utrzyma oparcia w razie W. Różnie ludzie robią - niektórzy specjalistyczne foteliki kupują z nogami opierającymi się o podłogę i dodatkowym pasem zapinanym za fotelem a niektórzy byle co, aby się "bagiety nie czepiały"...
Każdy robi jak uważa ale moja 4 dzieci przejeździła bez isofix i nic im nie jest... Jak byłem dzieciakiem to nawet pasów nie trzeba było zapinać i zagłówków auta nie miały...
Łukasz Szengart - 10-12-2022, 22:57
W tym temacie jestem świeżak 😉
To moje pierwsze dziecko więc dopytywałem 😉
Tak jak już pisałem zostanę przy foteliku bez systemu ISOFIX
Juiceman - 02-01-2023, 11:34
Bizi78 napisał/a: | Łukasz Szengart napisał/a: | Miałem na myśli profesjonalne usługi
Być może ktoś wykonuje usługi w tym zakresie 😉 |
Skoro nigdy w EA nie było isofixa to nikt poza jakimś Januszem z garażu nie podejmie takiego ryzyka.
Miejsce montażu isofixa powinno być wzmocnione i przebadane pod względem bezpieczeństwa dziecka.
Najlepiej będzie kupić zwykły fotelik zapinany pasami. |
To ja jestem takim "Januszem", bo przerobiłem gala i mam isofix
do tego wykorzystałem mocowanie isofix z Lancera X
Jedna strona wchodzi ładnie na oryginalne miejsce śrub siedziska(oparcia), do tego dorobiony "adapter" z blachy do wzmocnienia/maskowania podłużnic aby dodać 3 punkty mocowań z karoserią.
I tak to wygląda:
Obecnie jeździ obrotowy fotelik BeSafe.
Bizi78 - 02-01-2023, 12:22
Ja bym takiego eksperymentu własnemu dziecku nie zrobił i tyle w temacie.
Krzyzak - 02-01-2023, 13:47
W przypadku Galanta to mimo wszystko uważam, że ryzyko ew. obrażeń przy zastosowanym powyżej rozwiązaniu, będzie mniejsze niż gdyby tam wstawić fotelik zapięty tylko pasem.
zeb - 02-01-2023, 18:32
Łukasz, Rozglądaj się za fotelikami tyłem do kierunku jazdy, najlepiej w sklepie który się w tym specjalizuje. Problem jest z miejscem, bo nie we wszystkich autach się mieszczą. Nawet w Passacie przedni fotel był mocno przesunięty do przodu.
Łukasz Szengart - 03-01-2023, 21:56
Dziękuję wszystkim za odpowiedź
Zakup zrobiony
Fotelik samochodowy bez bazy
|
|
|