[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Stukanie w przedniej części auta
Fasola - 18-01-2023, 11:20 Temat postu: [CY3A 1.8] Stukanie w przedniej części auta Serwus!
To mój pierwszy post tutaj...szukałem przypadku taki jak mój ale nie znalazłem więc zakładam nowy temat!
Już piszę w czym rzecz...
W przedniej części samochodu i to bardziej z lewej strony daje się słyszeć tępe, plastikowe stukanie. Występuje kiedy temperatura jest w okolicach 0 st. lub na lekkim plusie (latem raczej niesłyszalne), zwłaszcza podczas wolnej jazdy po nowiutkim, równiutkim polbruku gdzie zawieszenie nie pracuje. Mcphersony z łożyskami wymienione, samochód wytrzęsiony w kilku stacjach i nic...
Lubię czasami pojeździć z wyłączonym radiem, żeby posłuchać jak samochód pracuje i już mnie szlag jasny od tego trafia!
Pomóżcie!
Fred.X - 18-01-2023, 18:28
Zacinająca sie prowadnica zacisku , chyba dolna
Fasola - 19-01-2023, 10:12
Możesz rozwinąć myśl? Nie jestem mechanikiem i nie znam wszystkich pojęć
Miałeś u siebie tą usterkę?
Fred.X - 19-01-2023, 21:32
https://allegro.pl/oferta/prowadnice-tuleje-zacisku-przod-dodge-caliber-10526413954?snapshot=MjAyMi0xMC0xMVQxODoyNTo0OS4wMTVaO2J1eWVyO2EyZTZhM2Y5NThhZDhlMzE1YmQ0Y2ZkZmNkMmUyYmI4NTZkOTEyOGE4MTI0MDY0ZGRmMmIzNzVhMGM3OThmYjI%3D
Fasola - 19-01-2023, 22:19
Ok, dzięki!
Podrzucę trop mojemu mechanikowi.
Ktoś jakieś inne sugestie...?
[ Dodano: 25-01-2023, 15:21 ]
Wymiana tych śrub nic nie wniosła... nadal tłucze ;/
Pomocy bo coś mnie trafi!
Karczan - 10-02-2023, 21:13
Ten dźwięk nie pochodzi przypadkiem spod maski? Jeżeli tak, to prawie na pewno zawór evap.
nosound87 - 02-03-2023, 08:16
@Fasola, a dałbyś radę to nagrać i gdzieś wrzucić? (YT)
Kupiłem w zeszłym roku Lancera, który stukał i pukał z przodu.
Wszystko sobie porobiłem na cacy, ponieważ sam serwisuję auto.
Może pomogę w tym temacie
Fasola - 02-03-2023, 09:53
Ok postaram się ale nie wiem czy mikrofon z telefonu to uchwyci...
[ Dodano: 02-03-2023, 09:54 ]
...aha jeszcze jedno. Zaczęło mi coś rezonować przy 2200 obrotów. Mechanik stwierdził, że to katalizator powoli dokonuje żywota Może to też jest źródło stukania? hmm?
nosound87 - 02-03-2023, 11:04
Fasola napisał/a: | Ok postaram się ale nie wiem czy mikrofon z telefonu to uchwyci...
[ Dodano: 02-03-2023, 09:54 ]
...aha jeszcze jedno. Zaczęło mi coś rezonować przy 2200 obrotów. Mechanik stwierdził, że to katalizator powoli dokonuje żywota Może to też jest źródło stukania? hmm? |
Mi też rezonowała osłona katalizatora. Nie daj się przypadkiem na szybko namówić na nowy katalizator Osłona katalizatora potrafi mocno skorodować i puszczają mocowania. Wtedy "rzęzi". Ja u siebie pozbyłem się jej całkowicie. Nie ma potrzeby jej trzymania, ponieważ od grodzi jest ochrona termiczna.
Fasola - 02-03-2023, 11:24
Mój mechanior to kolega więc nie wpędza mnie w koszty niepotrzebnie a osłona już jakiś czas temu wyleciała na złom
nosound87 - 02-03-2023, 16:10
Fasola napisał/a: | Mój mechanior to kolega więc nie wpędza mnie w koszty niepotrzebnie a osłona już jakiś czas temu wyleciała na złom |
Rozumiem, w takim razie jeśli to nie osłona (której też już nie masz) to rezonować też może osłona która idzie od kolektora do kata - jest ona podzielona na obie części i może też rzęzić przy dodawaniu obrotów, czy np. podjeżdzaniu pod lekkie wzniesienie itp.
W każdym razie, jak Ci się uda nagrać to fajnie.
Jeśli masz pomoc, to warto auto wstawić na podjazdy - jeden słucha, drugi bawi się gazem - chyba, że na wolnym biegu nie ma tego efektu, to wtedy na kanał, wrzucić pierwszy bieg i lekko ruszać z miejsca lub nawet na zaciągniętym ręcznym (chodzi o to, że pod obciążeniem słychać tę drugą osłonę, o której piszę)
Fasola - 03-03-2023, 06:44
Rezonuje nawet na postoju, bez obciążenia...
A co do tego stukania to tutaj link z filmem. Tak jak myślałem słabo to słychać ale chodzi o ten tępy jakby "plastikowy" stukot.
https://we.tl/t-iMiJKkh5a2
nosound87 - 03-03-2023, 08:57
Fasola napisał/a: | Rezonuje nawet na postoju, bez obciążenia...
A co do tego stukania to tutaj link z filmem. Tak jak myślałem słabo to słychać ale chodzi o ten tępy jakby "plastikowy" stukot.
https://we.tl/t-iMiJKkh5a2 |
Dzięki, wsłuchałem się kilka razy.
Normalnie gdybyś nie jechał, to przyczepiłbym się do kwestii zawieszenia, ale jeśli słychać taki sam stukot na postoju (chociaż teraz w sumie nie wiem, bo na filmiku słychać koła i jedzisz po "kratce"), to normalnie brzmi jak panewy albo wał korbowy
Spokojnie, nie nie szukanie przyczyny, tylko po prostu piszę jak to dla mnie brzmi z punktu słuchacza na podstawie filmiku. A dałbyś radę nagrać (przy okazji, jak będziesz w aucie) na postoju? Idealnie byłoby:
- postój w środku
- postój z dodawaniem i ujmowaniem gazy do ok. 1.5 tys. max
- postój na zewnątrz z otwarta maską (nagranie przy silniku)
Nie zmuszam Ale ciężko mi usłyszeć konkretnie z uwagi na pracę opon na nierównej drodze
Fasola - 03-03-2023, 14:37
Nie zrozumieliśmy się Na postoju i w trakcie jazdy mam rezonowanie ale to prawie pewne, że kat. A stukanie tylko w trakcie jazdy i najbardziej słychać przy małych prędkościach nawet podczas jazdy na równiutkim polbruku...i tak już szukamy od kilku lat ale wkurza niezmiennie
|
|
|