[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Drgania na kierownicy przy hamowaniu
Adam1999 - 12-04-2023, 17:22 Temat postu: Drgania na kierownicy przy hamowaniu Cześć, tworzę nowy temat, ponieważ nie znalazłem informacji w istniejących.
Mój problem polega na tym, że co 4-5 miesiące, od wymiany tarcz hamulcowych, od nowa pojawiają mi się wibracje na kierownicy przy hamowaniu z okolicy 100/120 km/h.
Tarcze i klocki jakie kupowałem i wymieniałem z przodu to ATE oraz Bosch, na obu kompletach efekt był ten sam. Z tyłu mam TRW od około roku.
Wykluczam kwestię myjni, to znaczy nie zajeżdżam z nagrzanymi tarczami na myjnię i nie chlapię ich wodą. Również wydaje mi się mało prawdopodobne, że regularnie co 4-5 miesięcy wjeżdżam w kałużę i krzywią się tarcze. Dodatkowo nie następuje to nagle tylko stopniowo drgania są co raz mocniejsze. Zawieszenie też sprawdzałem i nie ma luzów. Piastę również mierzyłem czy coś nie jest krzywo i też jest okej.
Macie może jakieś pomysły co może być problemem? Może sprawdzić coś jeszcze konkretniej? Mi już się pomysły skończyły co może być nie tak.
Z góry dziękuję za pomoc!
kuba!!! - 12-04-2023, 18:57
Sprawdź czy tarcze są ok. Do sprawdzenia i przesmarowania prowadnice zacisku, wyważenie kół, półoś czy nie ma luzów w przegubach.
Krzyzak - 13-04-2023, 07:27
Skoro się krzywią, to może problem jest z zaciskiem? Nie odbija tłoczek i tarcza się grzeje a następnie krzywi. Może ktoś za dużo smaru napchał w prowadnice?
Sprawdź przyrządem do pomiaru bicia tarcz, która z nich ma największe odchyłki - każdy producent podaje normy dla swoich tarcz i zajmij się tym zaciskiem. Sprawdź też piasty raz jeszcze.
Takie coś w zupełności wystarczy
Marcino - 13-04-2023, 07:50
Krzyzak napisał/a: | Sprawdź przyrządem do pomiaru bicia tarcz | czyli czujnikiem zegarowym ??
Krzyzak - 14-04-2023, 07:24
Marcino napisał/a: | czyli czujnikiem zegarowym ?? | chyba, że masz elektroniczny - to wtedy nie zegarowy
|
|
|