3000GT/GTO Techniczne - Olej do wspomagania
piotr_bb - 16-04-2023, 20:54 Temat postu: Olej do wspomagania Witam !
Jaki jest oryginalny olej we wspomaganiu 3000 gt , albo jaki współczesny olej
można wlać . Na bagnecie mam trochę powyżej minimum i pewno czeka mnie wymiana bo
jak nam życie to nie był wymieniany . Zaznaczam że olej jest czysty lekko żółty .
Podobno po zalaniu niewłaściwym płynem można uszkodzić cały układ , maglownicę
pompę tak mi wyjaśnił pewien mechanik i chyba ma rację .
HELP bo idzie wiosna i trzeba trochę pojeździć jak macie jakieś info w tym temacie
to z góry dziękuję .
Piotr
Krzyzak - 16-04-2023, 21:40
pan mechanik mocno przesadził - to nie jest aż tak czuły na olej samochód jak te obecnie produkowane (chociaż już od długiego czasu się stosuje elektryczne wspomaganie)
jak masz żółty to zalej Castrol Transmax Z i będzie bardzo w porządku
Bizi78 - 17-04-2023, 09:00
Tutaj masz info z manuala dla 3000gt 1991r.
piotr_bb - 17-04-2023, 20:08
Dziękuje za szybkie odpowiedzi zaleję Motulem DEXRON III , może być ?
bo do Castrola mam pewne opory , mianowicie parę aut temu Magnatec trochę mi napsuł krwi.
Krzyzak - 18-04-2023, 06:45
akurat Transmax Z jako olej do przekładni automatycznych jest bardzo dobrą pozycją i ogromna ilość osób zastępowała nim dość ciężko dostępny DiaQueen SP3
łącznie zrobiłem na nim w kilku autach ze 300 000km a nawet zalałem go do skrzyni manualnej
teraz mam go we wspomaganiu w czułym na te kwestie mercedesie i nie ma problemu
PawełSiedlarek - 28-07-2023, 19:47 Temat postu: W razie czego chetnie pomogę pod względem technicznym Cześć, widzę, że temat jest rozwiązany. Chciałbym tylko zaznaczyć, że w razie problemów z doborem odpowiedniego oleju lub kwestiami technicznymi, czy technologicznymi służę wsparciem i poradami. Mam bezpośredni dostęp do inżynierów naszych centrów technologicznych, więc nawet w przypadku skomplikowanych spraw, damy radę dokładnie sprawdzić.
|
|
|