Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z Carisma '97 LPG
Anonymous - 26-04-2007, 17:30 Temat postu: [Cari 1.6] Problem z Carisma '97 LPG witam. mam carisme 1,6 z LPG. czasem(bardzo rzadko - raz, moze 2 na miesiac)przy uzywaniu gazu swiecila sie zolta kontrolka z ikonka silnika(to jest kontrolka "check engine" ?). przelaczenie na chwile na benzyne i powtorne wlaczenie gazu likwidowalo ten problem. dzisiaj jednak, podczas wyprzedzania(dosc mocno docisnalem pedal gazu), ikonka zaswiecila sie i nie chciala zgasnac(swiecila sie tez po ponownym rozruchu silnika, a nawet po dwugodzinnym postoju auta na parkingu)i swieci sie do teraz. w czasie wyprzedzania obroty podskoczyly, ale nie byla to jakas bardzo duza wartosc( nie wiecej, niz 4-4,5k). co zrobic w takiej sytuacji? jesli trzeba podjechac do serwisu, to czy moglby ktos polecic jakis punkt we Wroclawiu? z gory dzieki, pozdrawiam.
Anonymous - 26-04-2007, 17:43
Na poczatek odczytaj błędy i podaj ich numery.
Jest to wyjatkowo łatwe i w warunkach domowych zajmuje kilkanaście minut.
Jak to zrobić:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1981
Jak będziesz znał kod błędu można się dalej martwić. Przyczyną moze być źle zamontowana instalacja gazowa lub po prostu uszkodzenie innego elementu, który sygnalizuje komputer.
Anonymous - 26-04-2007, 18:50
dzieki za odpowiedz. bylem przed chwila zobaczyc i nie widzialem za bardzo takiej zlaczki:/ poza tym z boku na aucie mam napisane GDI(a z tylu GLX, jesli to istotne), wiec chyba nie podpadam pod w/w rade :/ czyli pozostaje wizyta w serwisie? jesli tak, to ponawiam prosbe o jakies miejsce godne polecenia.
saphire - 26-04-2007, 19:04
To ty jakąś hybrydę chyba masz bo albo masz silnik GDI 1.8 (wg oznaczenia z boku GDI) albo masz nie GDI 1.6 (wg oznaczenia z tyłu GLX)
Ile masz końcówek rury wydechowej? Jaki masz napis na plastikowej osłonie silnika? Podaj swój VIN (na przedniej grodzi od strony silnika) i nr silnika. Jeśli masz rzeczywiście silnik GDI to jest to 1.8 i zapewne masz instalację gazową LPI (jeśli inną to współczucie dla silnika). Jeśli masz 1.6 albo 1.8 (nie gdi) to instalację pewnie masz 2 lub 3 generacji.
To jaki ostatecznie masz silnik?
Anonymous - 27-04-2007, 12:56
silnik mam na 100 % 1,6(tak jest w dowodzie). a napisy mam 2(GDI i GLX) w takim razie nie mam pojecia, skad sie wzielo to GDI. zawiozlem auto dzisiaj do serwisu, zobaczymy co powiedza.
saphire - 27-04-2007, 19:42
No chyba że ci ktoś składaka zrobił - buda z GDI a silnik z 1.6 więc może jakiś dzwon był albo silnik zdechł i wymianiali. Ciekawe co na to ASO
Anonymous - 28-04-2007, 00:21
saphire napisał/a: | No chyba że ci ktoś składaka zrobił - buda z GDI a silnik z 1.6 więc może jakiś dzwon był albo silnik zdechł i wymianiali. |
juz od razu czarny scenariusz, poprostu mogl ktos (z kompleksami) najnormalniej w swiecie przykleic znaczki.
saphire napisał/a: | ciekawe co na to ASO |
pewnie nie wpuszcza na warsztat.
|
|
|