To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse Cross Techniczne - Ktoś zagazował ?

junki - 09-05-2023, 13:49
Temat postu: Ktoś zagazował ?
Czy ktoś z was zagazował ten silnik i może powiedzieć jak się sprawdza?

Pojawia się coraz więcej filmików z zagazowania ale nikt nic jak to si sprawuje w dłuższej perspektywie.

film 1

film 2

Pasieczkin - 09-05-2023, 18:13

Też się nad tym zastanawiam. Właśnie gwarancja mi się kończy i nadchodzi ten czas
Michauek22 - 14-05-2023, 13:48

hehe chcecie sobie zrobić kuku proszę bardzo droga wolna :P
Marcino - 15-05-2023, 08:54

Michauek22 napisał/a:
hehe chcecie sobie zrobić kuku proszę bardzo droga wolna :P

A jakie kuku jak sie to zrobi z głową...

Michauek22 - 30-05-2023, 13:48

Ale to nie będzie opłacalne przecież...
Paweł12 - 04-03-2026, 11:39
Temat postu: Mitsubishi eclipse cross lpg
Witam, czy ktoś zakładał instalacje gazową ,w AUTO MIX

Skrzyszów, lub może ktoś już ma lpg w eclipse cross i jak działa czy wszystko ok, ogólnie taka instalacja to koszt 7-8tys zł, i dylemat czy to ma sens

pitt63 - 04-03-2026, 16:26
Temat postu: Re: Mitsubishi eclipse cross lpg
Paweł12 napisał/a:
Witam, czy ktoś zakładał instalacje gazową ,w AUTO MIX

Skrzyszów, lub może ktoś już ma lpg w eclipse cross i jak działa czy wszystko ok, ogólnie taka instalacja to koszt 7-8tys zł, i dylemat czy to ma sens

Zakładałem do kilku samochodów instalację LPG w AutoMix w Skrzyszowie. Niestety dla Ciebie nie w Mitsubishi więc tutaj nie wypowiem się autorytatywnie. Mogę jedynie powiedzieć, że dobrze robią swoja robotę ale tanio nie jest. Owszem, dają pięć lat gwarancji ale jesteś uwiązany do serwisowania u nich co roku i jak tylko coś się wydarzy naprawa tylko u nich. Moim zdaniem koszt montażu na poziomie 7-8 tysięcy dyskwalifikuje montaż takiej instalacji do Eclipsa. Jest to po prostu ekonomicznie bezzasadne. Nie wiem, jak są niwelowane luzy zaworowe w 1,5 w Eclipsie, ale jeśli tak samo, jak w ASX-ie to sobie odpuść. Regulacja szklankami jest potrzebna w tym wypadku, co 40 tysięcy km a to już jest wydatek. Niezbędne minimum to sprawdzenie luzów a patrząc dalej częstsza wymiana świec zapłonowych, filtra powietrza.

Marcino - 06-03-2026, 07:37

Tanio już było. Jak się chce oszczedzać to podstawowy serwis trzeba robić samemu typu swiece filtry oleje, a i ten zaawansowany też można się pokusić. Cena paliwa do gazy jest 2.5X wieksza wiec można to jakoś pospinać.
Paweł12 - 08-03-2026, 12:03

Witam, dziękuję za odpowiedź,silnik 1.5 w eclipse cross, 4B40 to najnowszej generacji jednostka opracowana przez koncern Mitsubishi Motors wprowadzona w 2017 roku.Silnik został oparty na starszej odmianie 1.5 Mivec z rodziny 4A9 która był stosowana od 2004 roku., może ktoś wie czy tam są zawory szklanki chydrauliczne Czy regulacja jest szklankami, w serwisie mówił mi ze chydrauliczne. ,nie mylić z 1 6 asx tam mechaniczne, Gazu to raczej nie opłacalne jest wstawić za 7500tys zł chyba ze ktoś dużo jeździ w trasy , i te zawory żadnych śrub nie ma do regulacji ,ktoś wie czy to chydrauliczne ,

[ Dodano: 08-03-2026, 12:26 ]
Ktoś to potwierdzi,Hydrauliczne kasowniki luzu (HLA - Hydraulic Lash Adjusters): W nowszym silniku 4B40 (1.5L Turbo) Mitsubishi zastosowało rozwiązanie oparte na dźwigienkach rolkowych współpracujących z hydraulicznymi podpieraczami (kasownikami).

Brak ręcznej regulacji: Dzięki

zastosowaniu układu hydraulicznego, silnik 4B40 (w przeciwieństwie do starszych konstrukcji z serii 4B1x, np. 4B11/4B12) nie wymaga okresowej regulacji luzów zaworowych poprzez dobór płytek czy szlifowanie

pitt63 - 08-03-2026, 17:31

No to już wiesz wszystko. Masz hydrauliczne popychacze więc niwelowanie luzu nie wymaga żadnej regulacji. W 1,6 silniku 4A92 jest regulacja szklankami i nie ma żadnych regulatorów zaworów mechanicznych.