To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Problem z rozrusznikiem 4D56

pablo eldiablo - 27-05-2023, 23:10
Temat postu: Problem z rozrusznikiem 4D56
Kilka dni temu ni z tego ni z owego, bez żadnych wcześniejszych sygnałów padł mi rozrusznik w L200. Zaparkowałem na parkingu pod marketem, po ok. 40 minutach wracam, przekręcam kluczyk i cisza. Kompletna cisza, nawet bez cichego cyknięcia. Dodam, że przekręcanie kluczyka powodowało niesamowite grzanie się przewodów przy akumulatorze.

Samochód udało się odpalić na pych, więc winny ewidentnie rozrusznik - zakupiłem nowy Bosch i dzisiaj zamontowałem.

I teraz zaczynają się zagadki. Zaraz po zamontowaniu oczywiście odpaliłem, żeby sprawdzić, czy działa - odpalił i działał ;-)
Kilka chwil potem kawałek podjechałem, żeby przeparkować samochód - silnik zapalił normalnie, po 15sekundach 'jazdy' zgasiłem silnik - a rozrusznik wyje i kręci nadal! Czym prędzej maska w górę i odłączyłem aku.
Po chwili chciałem podłączyć klemę, żeby sprawdzić, co się dzieje - tylko styknąłem obwód i rozrusznik szarpnął autem (był na biegu), dym, iskry i trzask wyładowania. Oczywiście bez kluczyka nawet w stacyjce..

Chwilę później już na luzie kolejna próba podłączenia prądu - ale tym razem wszystko OK. Rozrusznik zadziałał prawidłowo, silnik się uruchomił jak należy, zgasł po przekręceniu kluczyka, rozrusznik tym razem nie kręcił poza momentem startu silnika. Powtórzyłem wielokrotnie - nic, wszystko w normie.

Oczywiście na noc odłączyłem aku, bo przy takiej randomowej usterce boję sie pożaru.
Co może być przyczyną? Gdzie szukać winnego? Bendix, elektromagnes - ale w nowym rozruszniku? A może przekaźnik rozrusznika? Stacyjka? :roll:

Może mądrzejsi ode mnie podpowiedzą?...

jacek11 - 29-05-2023, 15:40

Bendix na pewno nie. Elektromagnes też bym zostawił w spokoju. Reszta do gruntownego sprawdzenia.
pablo eldiablo - 30-05-2023, 10:41

Dziś czwarty dzień bez objawów.
Wczoraj byłem w warsztacie regenerującym reozruszniki i alternatory. Wg speców możliwa przyczyna to sklejenie się blaszek przy mechanizmie.. ale bez szklanej kuli albo rozebrania rozrusznika nikt nie powie, czy to była jednorazowa zacinka nowego rozrusznika, czy nie wyskoczy kiedyś w przyszłości..

Na tą chwilę oddałem do zregenerowania swój stary rozrusznik, chyba zrobię podmiankę i tego Boscha oddam... :evil:

Hugo - 06-06-2023, 21:55

Oddaj tego bosza (celowo tak napisałem), bo części tego producenta to największy śmieć na świecie! Zregeneruj stary rozrusznik lub kup używany oryginalny, dla pewności zmień przekaźnik rozrusznika.