To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Pajero IV - twardy pedał hamulca, czy to pompa hydrauliczna?

Pajero Jorg - 01-06-2023, 09:04
Temat postu: Pajero IV - twardy pedał hamulca, czy to pompa hydrauliczna?
Witam wszystkich forumowiczów,
Mam wielką prośbę o pomoc. W moim aucie (Pajero IV 3.2 DiD automat) przy uruchomieniu pojazdu włączył się alarmowy sygnał który piszczy do dziś, jednocześnie świecą cały czas kontrolki: hamulca, ABS/ASC ...
Dodatkowym objawem jest twardy pedał hamulca, który strasznie utrudnia hamowanie gdyż nie ma na nim czułości i żeby auto w ogóle zatrzymać potrzeba dużo siły w nodze a efekt jest i tak słaby. Mechanik wymienił płyn hamulcowy, posprawdzał cały układ i jego ciśnienie. Stwierdził, że nie działa akumulator ciśnień na hydraulicznej pompie wspomagania układu hamulcowego. Tym samym proszę Was o pomoc czy faktycznie jest niezbędna wymiana lub regeneracja wspomnianej pompy i czy mogę prosić o jakikolwiek namiar na fachowca który regeneruje pompy bądź gdzie mógłbym taką zakupić.
Z góry jestem wdzięczny za odpowiedź.

PiotrC - 31-10-2023, 20:51

Zadzwoń do Piotra Czecha. Serwis Pajero. Wszystko Ci wytłumaczy i ewentualnie pośle części. Silnik układu hydraulicznego można zregenerować ale najpierw trzeba zdiagnozować czy on uległ uszkodzeniu. Choć to jest częsta przyczyna opisanych przez Ciebie objawów.
Pozdrawiam