To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Galant EA5A zwarcie w obwodzie ładowania

leszekh - 30-06-2023, 15:33
Temat postu: Galant EA5A zwarcie w obwodzie ładowania
Witam.
Jak w tytule zmagam się z zwarciem w obw. ładowania bezpiecznik nr 12 10A wywala po przekręceniu kluczyka. Odpięty całkowicie alternator,wyjęty przekaźnik ładowania ,wypięte liczniki i problem jest nadal. Nie mam pomysłu gdzie dalej szukać.

Bartek - 30-06-2023, 17:11

Przejście przez gródź, połączenie deski rozdzielczej do głównej wiązki - nie pamiętam w tej chwili czy sygnał do lampki na desce przechodzi przelotką w błotniku czy razem z silnikową..... Sprawdź omomierzem rezystancje na kostce alternatora..... Jak dobrze pamiętam (ostatnio grzebałem z 10 lat temu ;) ) w EA5 jeszcze jest na tylnym banku silnika kostka pośrednia - może tam rybki zagościły....
leszekh - 30-06-2023, 17:50

Przejście jest przez błotnik.Pomiedzy bezpiecznikiem a przekaźnikiem i alternatorem nie ma zwarcia. Pomiędzy bezpiecznikiem a kontrolka w liczniku też nie. Ciekawi mnie co skośni mogli jeszcze wpiąć. W schemacie nic nie ma. Kontrolka nie zaświeci bo gdzieś coś zwarło i to na amen.
Krzyzak - 01-07-2023, 22:12

Ja ci nie pomogę wprost, ale generalnie ile Galantów jeździ, to elektryka jest ich najmniejszym problemem i jak coś się w niej sypie to albo efekt dzwona albo mycia silnika albo czegoś niestandardowego co jest wpięte przez poprzednich właścicieli...
Hugo - 02-07-2023, 14:23

Krzyzak, dokładnie tak, na 100% coś było kiedyś grzebane, czyli "nasi tu byli". Także ciężko będzie cokolwiek podpowiedzieć.
leszekh - 02-07-2023, 14:47

Chwilowo temat odłożony z powodu braku czasu. Będę się doktoryzował w tym temacie. O efektach napiszę. Jednak każde sugestie mile widziane. Ostatnio widziałem kunę to może być pewien trop.
Krzyzak - 02-07-2023, 17:33

Jak miałem kuny na podwórku to elektryki nie ruszały - przegryzły węże gumowe czy paski, ale nie kable...
Bizi78 - 02-07-2023, 17:52

Bratu w focusie kuna pogryzła kable WN a w paserati wężyk od podciśnienia.