Pajero IV - Dławienie przy dodawaniu gazu, całkowity brak mocy
DigiUK - 23-10-2023, 00:35 Temat postu: Dławienie przy dodawaniu gazu, całkowity brak mocy Witajcie,
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Pajero w brytyjskiej wersji Shogun, 2007r.
Auto po dwóch tygodniach nie używania zaczęło się tak oto zachowywać:
Po uruchomieniu, na jałowym biegu działa normalnie, a spaliny są w normie, po wciśnięciu choćby leko gazu auto zaczyna się dusić, dochodzi do max 1000rpm i szarpie silnikiem i spaliny są wtedy intensywnie ciemno szare.
Przy próbie ruszenia, czy to do przodu czy wstecz, auto dławi się i gaśnie. Nie ma siły ruszyć. Po kilku próbach czasem z wysiłkiem pojedzie kilka metrów. W trakcie próby ruszenia spaliny zmieniają się w ciemno szare.
Do tej pory jeszcze nic w nim nie serwisowałem.
Nie jestem mechanikiem, ale kilka podstawowych rzeczy chciałbym sprawdzić sam. Tu w UK siężko jest o dobry serwis godny zaufania dlatego liczę że coś podpowiecie.
edmunek - 24-10-2023, 00:24
sprawdziłeś chociaż czy filtr powietrza nie jest kompletnie zapchany?
nie żebym źle wróżył ale nie będzie to syf z wlewu paliwa i zawalił wtryski?
kurcze można gdybać. podłącz najtańszy czytnik kodów (nawet ten niebieski na BT) i zaczytaj kody.
torque nie zczytuje wszystkiego. sam korzystam z Car Scanner który w moim Shogunie (Diamond 2007) zczytal więcej niż popularne apki
Whiteman83 - 28-10-2023, 10:06
Zmieńfiltr paliwa. Miałem podobnie jak kupiłem auto które stało wcześniej kilka miesięcy.
|
|
|