ASX Techniczne - Szyba się nie otwiera
Przemek87dk - 19-11-2023, 21:42 Temat postu: Szyba się nie otwiera Witam mam problem z tylną prawą szybą. Działa góra i dół regulacja od kierowcy ale jak chce opuścić szybę siedząc z tyłu to nie działa. Działa tylko do góry siedząc z tyłu ale nie chce się opuścić. Czy może ktoś mi pomóc co sprawdzic ? Może był już ten problem u kogoś.
apikus - 20-11-2023, 07:56
Ja bym sprawdził przełącznik na początku.
Bizi78 - 20-11-2023, 09:01
A lewa tył działa poprawnie?
Przemek87dk - 21-11-2023, 06:10
Hej. Dopiero przeczytałem. Tak tylna lewa działa no tylko ta prawa tylna, ale ona działa tylko do góry. A jak sprawdzic przełączniki?
Krzyzak - 21-11-2023, 07:06
Wyjąć w górę, odpiąć kostkę i podłączyć omomierz pod styki, przestawiać i sprawdzać czy jest przejście prądu.
Przemek87dk - 03-12-2023, 15:07
Tak więc problem rozwiązałem. Zrobiłem tak jak kolega pisał żeby sprawdzić omomierzem nie było prądu. Potem zamieniłem lewy z prawym i okazało się że działa czyli winny był przełącznik. Zabrałem go do domu po oględzinach z góry nic nie widać, ale znalazłem mały płaski śrubokręt i powoli odgiełem czarną ramkę żeby dostać się do środka trzeba to robić tak żeby przełącznik był w tej samej pozycji jak w samochodzie ponieważ w środku są takie 2 blaszki które chodzą góra dół w zależności czy chcemy szybę opuścić lub podnieść. Te blaszki stykają się również z metalem i zauważyłem że po dwóch stronach blaszka była czarna czyli zaśniedziała i nie przewodziła prądu. Po wyczyszczeniu działa jak nowy. Zaoszczędziłem kasę i nerwy. Mam nadzieję że się komuś przyda przed zakupem nowego przełącznika. Pozdrawiam
Krzyzak - 03-12-2023, 19:58
Przemek87dk napisał/a: | po dwóch stronach blaszka była czarna czyli zaśniedziała | śniedź jest warstwą ochronną, która się robi nie miedzi i jest zielona
czarne to było bo iskrzyło i jest to efekt spalania, sadza
Przemek87dk - 03-12-2023, 20:47
A ok to nie wiem czemu teraz działa może dlatego że trochę te blaszki wygielem żeby mieć pewność że się stykają jak chce opuścić szybę
jan1994 - 04-12-2023, 14:16
Krzyzak napisał/a: | Przemek87dk napisał/a: | po dwóch stronach blaszka była czarna czyli zaśniedziała | śniedź jest warstwą ochronną, która się robi nie miedzi i jest zielona
czarne to było bo iskrzyło i jest to efekt spalania, sadza |
Tak, tylko styki na tych blaszkach miedzianych są srebrne i utleniają się na czarno.
zbigniew77 - 05-12-2023, 19:04
Tutaj będę miał prośbę do wszystkich użytkowników forum..
Jeśli prosicie o pomoc w danym temacie i potem problem zostaje rozwiązany dzięki forum lub dzięki pomocy innych osób to... napiszcie jak został rozwiązany i w jaki sposób ..Tak oto będziemy swoimi doświadczeniami pomagać sobie wzajemnie.Często jest tak ,że prosicie o pomoc a potem milczycie... i nie piszecie jak i w jaki sposób rozwiązaliście problem.
Kolega Przemek87dk dał tu bardzo dobry przykład..ukłony
Krzyzak - 06-12-2023, 08:32
jan1994 napisał/a: | styki na tych blaszkach miedzianych są srebrne i utleniają się na czarno | tak napisałem - przecież wiadomo czym jest spalanie w warunkach tlenu... chemia szkoła podstawowa
|
|
|