Outlander III GEN Techniczne - Zużycie opony lewej tylnej od zewnątrz, dlaczego?
mohinder - 16-01-2024, 06:01 Temat postu: Zużycie opony lewej tylnej od zewnątrz, dlaczego? Witam
Zauważylem, że lewa tylna opona jest bardziej zużyta na zewnętrznej stronie. (Auto jeździ w Irlandi więc po drugiej stronie drogi niż w polsce) Jak kupiłem samochód wszystkie opony wymieniłem na nowe. Teraz zauwazyłem to co się stało z jedną z nich. Samochód jeździ elegancko, nie ma problemów z trzymaniem sie drogi. Rozmawiałem z kolegą i powiedział cos co wydawało mi się śmieszne ale później zacząłem sie zastanawiać czy nie ma racji. Chodzi o to że mamy tutaj więcej rond niz normalnych skrzyzowań i on mi powiedział, że to dlategotak się dzieje z tą oponą, bo jest dużo rond i nacisk idzie właśnie na lewe opony i bardziej się zdzierają. Jednak chyba to jest bzdura, tak tez to czytam w trakcie pisania i tak jednak myslę, że problemem będzie źle ustawiona zbieżność a właściwie pochylenie. Mowa o przypadku w PHEVie ale myslę, że zawieszenie jest takie samo. Czy jest w nim sruba do regulacji pochylenia?
joujoujou - 16-01-2024, 07:29
Czy jest śruba to nie wiem, ale u mnie w obydwu samochodach też bardziej drze lewą stronę. Też w Irlandii.
waran73 - 16-01-2024, 07:45
Pany.. ta teoria z rondami to nie bzdura tylko spostrzezenie. Ja duzo jeżdzę po południowej Anglii-ronda to co chwile. Ale ze ja przekładam sobie koła z przodu na tył co ok.5 tysiecy km to zauważyłem to na dwóch lewych..
Bizi78 - 16-01-2024, 09:16
Tak czy siak geometrię wartości sprawdzić.
Krzyzak - 16-01-2024, 11:14
Bizi78 napisał/a: | Tak czy siak geometrię wartości sprawdzić. |
Prawdziwe może zdanie być twoje, mistrzu Yoda.
Bizi78 - 16-01-2024, 12:13
Doświadczenie brata, u mnie tył bez flexa nie do ruszenia .
Brat kupił passerati w gnoju, założył wielosezon i mu jedną tylną opone zeżarło .
mohinder - 17-01-2024, 04:05
Kurcze czyli jednak może coś być w tych rondach. Hmmm
[ Dodano: 05-09-2024, 05:33 ]
Witam ponownie
Jako, że zbliża się czas wymiany opon to chciałem sprawdzić i ustawić ponownie zbieżność aby nowej opony tylnej nie zeżarło mi tak jak obecnej. Wiadomo, że śruby regulacyjne już nie są regulacyjnymi (bo nie da się ich ruszyć) to trzeba było je wymienić czyli wyciąć. Zamówiłem więc oba wahacze i wszystkie śruby nowe. Wymieniłem (bardzo fajnie wycina się piłą szablastą) wahacze i śruby i ustawiłem na oko. Pojechałem do warsztatu oponiarskiego w celu ustawienia zbieżności na obu osiach oczywiście. I tutaj moje zaskoczenie, facet nawet nie zakładał nic na koła. Po prostu wjechał na podnośnik, wpisał dane auta do maszyny i kamery patrzyły na błyskające kropki na koła i w momencie były wyniki na ekranie. Facet klucze do ręki i najpierw tył, później przód. Trwało to może 10-15 minut. Wyjechałem i test - kurcze jedzie prosto bez trzymanki, kierownica prosto. Ale takiej maszyny bez zakładania niczego na koła jeszcze nie widziałem. Mam nadzieję, że opon nie będzie brało.
Juan Rapru - 05-09-2024, 10:37
Cytat: | Mam nadzieję, że opon nie będzie brało. |
Omijać ronda!
|
|
|