To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Brzydkie kaczątko czyli Outlander 2.0T

Oley - 01-02-2024, 20:52
Temat postu: Brzydkie kaczątko czyli Outlander 2.0T
Witam

Po kilku latach jazdy subaru imprezą, przyszedł czas na coś większego, rodzinnego. Wybór miał paść między foresterem a outkiem 2 (warunek konieczny tylko benzyna).
Po nieudanych wizytach, przejechanych bezsensownie kilometrach i narastającym zwątpieniu, wpadłem na tegoż outka, na którego nigdy nie zwracałem uwagi.
Stał sobie taki przykryty śnieżną kołdrą i coś mnie tchneło, że a może by tak.... :mrgreen:
Po wybadaniu sytuacji okazało się, że outek stoi od dawna i trapi go kilka bolączek.
Ogólnie mówiąc to szarpie, dusi, nie jedzie, nie hamuje :roll:
Spodobał mi się do tego stopnia, że podjąłem rękawicę :twisted:

Na dzień dobry zakupki i odszczurzanie :mrgreen:

Na początek poszedł zapłon, kable Magnecor, nowe cewki, świeczki NGK od evo z przerwą 0,7 oraz oczywiście sławny sterownik wentylatorów :wink:

Później poszedł po kolei rozrząd, płyny ustrojowe (wszystko Millers) i wymiana hebli od najmniejszych pierdółek po tarcze :wink:

I po takim zabiegu samochód zaczął jeździć, zaczął zapierdzielać i zaczął hamować :twisted: :mrgreen:
Aleeeeeeee po 2 miesiącach użytkowania gnębi mnie jedno pytanie :?:
Outlanderek traktowany bardzo po Bożemu, praktycznie nie przekraczając 4 tys obrotów, wciąga mi 21 litrów benzynki :!: :lol:
I moje pytanie: polecicie dobrego kardiologa bo mnie coś serce kuje przy tankowaniu :lol: A poważnie nie uważacie, że jest to o co najmniej jakieś 5-6 litrów za dużo :?:

lolo.lolo - 01-02-2024, 21:14

witam "poturbowanego" :D
Oley napisał/a:
wciąga mi 21 litrów benzynki

zakładaj LPG i śmigać śmiało (tylko w ogarniętym zakładzie i strojenie na drodze z AFRem)
Oley napisał/a:
A poważnie nie uważacie, że jest to o co najmniej jakieś 5-6 litrów za dużo

to zależy jak "ciśniesz" ... :twisted: :shock: :D :D :D

Oley - 01-02-2024, 21:20

lolo.lolo napisał/a:
witam "poturbowanego" :D
Oley napisał/a:
wciąga mi 21 litrów benzynki

zakładaj LPG i śmigać śmiało (tylko w ogarniętym zakładzie i strojenie na drodze z AFRem)
Oley napisał/a:
A poważnie nie uważacie, że jest to o co najmniej jakieś 5-6 litrów za dużo

to zależy jak "ciśniesz" ... :twisted: :shock: :D :D :D

No właśnie oto chodzi, że nie cisnę. Ja wiem, że jak but idzie w podłogę to spalanie powyżej 20 to jest norma.

Ale jeżdżąc codziennie po emerycku po bułki, przepisowo z obrotami takimi, że nawet turbo się nie budzi do życia i na budziku nie schodzi mi poniżej 20 litrów...

Bzyk_R1 - 01-02-2024, 21:38

Mmm Turbo :mrgreen:

Wszystko ładnie pięknie tylko nie wydaj już więcej pieniędzy na seryjne hamulce to raz. Zobacz czy oprócz tego co na budziku czy ma pokrycie na stacji przy tankowaniu i podejrzyj mu parametry pracy jakimś skanerem obd i apką na telefon to druga rzecz. Może będzie potrzeba zmienić sondę.

A resztę to ogarniemy, nie z takiego spalania my ze szwagrem wychodzili.

Oley - 01-02-2024, 22:08

Bzyk_R1 napisał/a:

Wszystko ładnie pięknie tylko nie wydaj już więcej pieniędzy na seryjne hamulce to raz.

A jakie to nie seryjne ? :mrgreen:
Bzyk_R1 napisał/a:

Zobacz czy oprócz tego co na budziku czy ma pokrycie na stacji przy tankowaniu

Ma, niestety :mrgreen:

tościk - 02-02-2024, 13:40

Oley napisał/a:
wciąga mi 21 litrów benzynki :!: :lol:
I moje pytanie: (...) nie uważacie, że jest to o co najmniej jakieś 5-6 litrów za dużo :?:

Jak dla mnie to o 11 za dużo :D
Ja jeżdże turbiaczem w 99% jak emeryt i w mieście mam 12-13/100 na LPG.
Jak pojeździłem teraz na benzynie przez miesiąc, jak turbo-emeryt, to wyszło 10,5/100 :D

lolo.lolo napisał/a:

Przecież jak założy LPG na rozdupconą benzynę, to nic dobrego mu z tego nie przyjdzie. No może tyle, że pobije rekord spalania O1T na LPG i machnie jakieś 30/100.

Tiamat - 02-02-2024, 14:03

Cześć....no i się zaczęło :biggrin:

ps. przy takim spalaniu to chyba " pachniesz" jak stacja benzynowa :wink:

lolo.lolo - 02-02-2024, 18:12

tościk napisał/a:
rozdupconą benzynę

nie mam szklanej kuli ...
tościk napisał/a:
Ja jeżdże turbiaczem w 99% jak emeryt i w mieście mam 12-13/100 na LPG

ja jak jeżdżę jak emeryt to wychodzi mi od 16 w górę ... więc nie wiem jak Ty jeździsz ... :mrgreen:

Oley - 02-02-2024, 19:09

lolo.lolo napisał/a:

ja jak jeżdżę jak emeryt to wychodzi mi od 16 w górę ... więc nie wiem jak Ty jeździsz ... :mrgreen:

Może też masz rozdupconą :mrgreen: :mrgreen:

Tiamat - 02-02-2024, 19:15

Nie wiem jak Wy jeździcie, ale ja jeżdżę całym obrotomierzem i wychodzi 11,2/100🤪 a zalany w .... bardzo :lol:
Oley - 02-02-2024, 21:13

Tiamat napisał/a:
Nie wiem jak Wy jeździcie, ale ja jeżdżę całym obrotomierzem i wychodzi 11,2/100🤪 a zalany w .... bardzo :lol:

No właśnie, a u mnie poniżej 20 litrów nie schodzi i to nie wchodząc praktycznie w średnie obroty. Za 100 zł Pb98 robię 70-80 km, jakbym wiedział to bym sobie V8 kupił :lol:

Tak btw to jaki jest najlepszy osprzęt do połączenia się z outkiem ?

lolo.lolo - 02-02-2024, 21:19

Oley napisał/a:
lolo.lolo napisał/a:

Może też masz rozdupconą :mrgreen: :mrgreen:

raczej, na pewno nie ... :wink:

lolo.lolo - 02-02-2024, 21:21

Tiamat napisał/a:
Nie wiem jak Wy jeździcie, ale ja jeżdżę całym obrotomierzem i wychodzi 11,2/100🤪 a zalany w .... bardzo

w mieście .... nie uwierzę :wink:

Tiamat - 02-02-2024, 22:55

Nie no....mieszane :P
Bzyk_R1 - 03-02-2024, 00:16

Przy takim spalaniu to ja bym jak najszybciej to zdiagnozował bo wywalasz bene na darmo i co za tym idzie mnóstwo sianka. Ściągnij torque pro i kup jakiś Elm327 na bluetooth i do roboty, pisz nam tutaj wszystko po kolei. Na co patrzeć mówiłem w filmach albo na technicznym dziale forum.