[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Kontrolka Check Engine
roorku - 07-02-2024, 13:16 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Kontrolka Check Engine Dzień dobry,
kilka informacji o samochodzie:
Silnik 2,5 V6, 2002 r., automat
VIN: JMBSREA5A1Z000513
kolor zielony
Dzisiaj rano po przejechaniu 30-40 metrów zaświeciła się kontrolka Check Engine. Silnik odpala bez problemu i pracuje równo. Nie rozpoznałem żadnych niepokojących oznak, żadnego odstępstwa od normy. To pewnie bez znaczenia, ale dolałem po tym incydencie oleju bo poziom był blisko minimum.
1) Czy mogę przejechać 250-300 km i wszystko powinno być względnie w porządku?
Z racji, że nie poradzę sobie z tym sam zwracam się z prośbą o wskazanie zaufanego warsztatu, gdzie mógłbym zdiagnozować problem oraz takiego, w którym mógłbym go naprawić (może to być ten sam warsztat ale nie musi). Najlepiej zaznajomiony z wyzwaniami związanymi z Galantem, żeby nie odebrać samochodu w stanie gorszym niż się go pierwotnie zostawiło. Pracuję w województwie dolnośląskim, a na weekendy zjeżdżam na śląsk więc lokalizacja warsztatu w tych okolicach, ale niekoniecznie bo nie jeżdżę Galantem na co dzień i mogę go podwieźć w mniej więcej dowolne miejsce byle mechanik był wirtuozem.
Swój pierwszy serwis olejowy+filtry robiłem w ASO w Zabrzu (jestem zadowolony z obsługi) więc korzystając z okazji proszę o opinie na temat tego serwisu. Czy warto dalej z niego korzystać czy spróbować w Katowicach lub Bielsku-Białej?
Pozdrawiam,
r
Bizi78 - 07-02-2024, 16:43
Pewnie znasz kogoś kto posiada zwykłego elm-a327 + ma jakąś apkę na telefon.
Podłącz i sprawdź błędy, pewnie będzie związany z katalizatorem .
Krzyzak - 08-02-2024, 07:14
Katowice, Żeliwna 41 - trzeba pojechać na tył i tam dotrzesz do naszego Marka, czyli se7en.
roorku - 08-02-2024, 08:29
Dziękuję za szybką reakcję.
Bizi78, niestety nie przypuszczam, żeby ktoś ze znajomych posiadał urządzenie. Zastanawiałem się kiedyś nad tym żeby kupić na własne potrzeby. Może to jest właśnie ten moment. Mógłbyś podrzucić konkretny link na portalu aukcyjnym?
Krzyzak, dziękuję za polecenie, czy chodzi o serwis Interauto Instalacje LPG STAG Katowice, autogaz, serwis Subaru przy Żeliwnej 41?
Bizi78 - 08-02-2024, 11:35
Ja używam vgate icar pro i polskiej płatnej apki sdprog.
Krzyzak - 09-02-2024, 07:27
Nie - musisz tam pojechać i zapytać o Marka albo jego ojca Adama (firma se7en). Na pewno pokieruje ktoś prawidłowo.Generalnie chłopak zajmuje się autami pobocznie, ale miał kilkanaście Mitsubishi i się trochę zna.
|
|
|