To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Wentylator chłodnicy - pracuje długo po wyłączeniu

VG - 16-02-2024, 19:30
Temat postu: Wentylator chłodnicy - pracuje długo po wyłączeniu
Co jakiś czas po wyłączeniu silnika wentylator chłodnicy pracuje przez kilka minut. Nie byłoby nic dziwnego gdyby nie temperatura obecnie panująca. Obecnie jest ok 2-5 stopni i wydaje mi się dość podejrzane że tak długo (?) chodzi wentylator. Czy to normalne czy powinienem coś sprawdzić ?
To masz - 16-02-2024, 21:02

Czy po odkręceniu korka (ZIMNEJ) chłodnicy widać płyn?
VG - 17-02-2024, 09:45

To masz napisał/a:
Czy po odkręceniu korka (ZIMNEJ) chłodnicy widać płyn?

Tak widać , choć w zbiorniczku wyrównawczym jest delikatnie poniżej oznaczonego stanu , to może być przyczyna ?

To masz - 17-02-2024, 11:03

Nie, niski poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie będzie w tym przypadku powodem problemu.
Czy były wykonane naprawy związane ze spuszczeniem płynu chłodniczego? Jeśli tak to układ może być zapowietrzony, powietrze zaburza przepływ płynu i będzie powodowało nadmierne nagrzewanie się jakiejś sekcji układu.
Spuściłem cały płyn z chłodnicy i okolicznych przewodów, a przy automatycznej skrzyni biegów część płynu z drugiej strony termostatu, tej związanej z blokiem silnika. Przez kilkaset kilometrów następowały chwilowe skoki temperatury do 96- 105 stopni, a w tym czasie, kilkuktrotnie obniżał się poziom płynu w chłodnicy, więc robiłem dolewki. Po całkowitym odpowietrzeniu temperatura w trakcie trasy 89 stopni (diesel).

W@sio - 17-02-2024, 14:58
Temat postu: Re: Wentylator chłodnicy - pracuje długo po wyłączeniu
VG napisał/a:
Co jakiś czas po wyłączeniu silnika wentylator chłodnicy pracuje przez kilka minut. Nie byłoby nic dziwnego gdyby nie temperatura obecnie panująca. Obecnie jest ok 2-5 stopni i wydaje mi się dość podejrzane że tak długo (?) chodzi wentylator. Czy to normalne czy powinienem coś sprawdzić ?

Czy na pewno nie przerywasz procedury wypalania dpf?

Krzyzak - 17-02-2024, 18:34

Nowsze auta z turbo często mają elektryczną pompę płynu - mam tak w seacie z biturbo, że zawsze!, niezależnie od temperatury silnika, po wyłączeniu pompa tłoczy płyn jeszcze jakiś czas aby chłodzić turbinę (druga sprężarka to ta od niskich obrotów i tam raczej nie ma już potrzeby, ale szczegółów nie znam).
Inna sprawa, że np. dawno temu w renault też mi wentylator działał po wyjęciu kluczyka, ale nie było tak od początku i tam akurat padł przekaźnik a w moim byłbym mercedesie np. padł sterownik silnika - nowy właściciel szukał i szukał aż po wymianie ECU problem ustąpił (od grudnia miał zagwozdkę).
Zatem polecam sprawdzić czy w tym aucie to normalne czy nie.

VG - 18-02-2024, 11:58
Temat postu: Re: Wentylator chłodnicy - pracuje długo po wyłączeniu
W@sio napisał/a:

Nie mam pojęcia :) , nie bardzo to widać kiedy się wypala

To masz napisał/a:

Czy były wykonane naprawy związane ze spuszczeniem płynu chłodniczego? Jeśli tak to układ może być zapowietrzony, powietrze zaburza przepływ płynu i będzie powodowało nadmierne nagrzewanie się jakiejś sekcji układu.
.

Nic nie było robione (poza wymianą standardowo olejów) i jakiś czas temu oleju w skrzyni aut.

Marcino - 19-02-2024, 09:05

VG napisał/a:

W@sio napisał/a:

Nie mam pojęcia , nie bardzo to widać kiedy się wypala

Diesle VW tak mają ze jak się DPF zacznie a nie skonczy to wtedy załancza wentylatory aby schłodzić komore itp...
Czy wypalanie działa jak nie masz kontroki to widać podbite oboty na ponad 1000rpm tak jesst u mnie.