[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty, gasnący silnik 1.8 4b10
Livai - 04-05-2024, 13:43 Temat postu: Falujące obroty, gasnący silnik 1.8 4b10 Witam, od dłuższego czasu mam problem z silnikiem 4b10. Przy naciśnięciu sprzęgła obroty spadają do 0 i samochód gaśnie, a czasami odbijają kilka razy do 500 obrotów, dzieje się tak głównie na ciepłym silniku. Niestety nie dzieje się to cały czas, są dni w których samochód działa idealnie, przez co ciężko zdiagnozować mechanikom przyczynę. Przed samym zgaśnięciem silnika pojawia się znaczek akumulatora, może mieć coś z tym wspólnego?
Czyściłem już przepustnicę, robiłem kilka razy adaptacje, jest nowy filtr powietrza i wyczyszczony cały dolot, filtr paliwa wymieniony rok temu, świece również są nowe.
Gdzie można jeszcze szukać przyczyny? Strasznie utrudnia to jazdę w mieście, bo odłącza wspomaganie.
To masz - 04-05-2024, 16:38 Temat postu: Re: Falujące obroty, gasnący silnik 1.8 4b10
Livai napisał/a: | Przed samym zgaśnięciem silnika pojawia się znaczek akumulatora, może mieć coś z tym wspólnego? |
Raczej nie. To jest efekt zatrzymania silnika, co wiąże się z brakiem ładowania, a tym samym pojawieniem się symbolu akumulatora.
jacek11 - 06-05-2024, 17:14
Pomiar kompresji trzeba zrobić.
grzesiopol - 07-05-2024, 09:45
Livai, a odczytywałeś błędy porządnym diagnoskopem, a posiadasz drugie paliwo w postaci LPG, jak tak to czy na obydwu paliwach to samo jest, dzieje się to tylko podczas jazdy i zmiany biegów, przy małej prędkości, czy dużej, po odpaleniu na wolnych obrotach jest już ok, wspomaganie elektryczne, dzieje się to przy skręcaniu czy jeździe na wprost, jak auto stoi i wciśniesz sprzęgło to też tak jest, ile obrotów masz wtedy, czy w pełnym zakresie obrotów to się dzieje.?????
Pierwsza rzecz odczyt błędów.
Livai - 09-05-2024, 09:19
grzesiopol napisał/a: | Livai, dzieje się to przy skręcaniu czy jeździe na wprost, jak auto stoi i wciśniesz sprzęgło to też tak jest, ile obrotów masz wtedy, czy w pełnym zakresie obrotów to się dzieje.?????
Pierwsza rzecz odczyt błędów. |
odczytywane kilkoma w tym MUTIII, jak auto stoi to jest ok, jedynie podczas normalnej jazdy, nie ma zależności czy jadę prosto czy skręcam.
grzesiopol - 16-05-2024, 09:42
To ty na grupie MM na FB pisałeś? Bo tam taki sam temat jest.
|
|
|