To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Lancer Sportback - czujnik biegu wstecznego

mitsumajster - 05-06-2024, 21:40
Temat postu: [CY3A 1.8] Lancer Sportback - czujnik biegu wstecznego
Cześć! Pacjent lancer sportback 1.8mivec 4b10 benzyna,

Miło mi tutaj się zameldować, ze względu na nagłość sytuacji profil mój wygląda dosyć skromnie - chwilowa niedyspozycja!

To mój pierwszy post tutaj - jak widzicie, jestem nowy, gdyż nie wiem skąd mam czerpać dalej pomocy - yt oraz internet przetrząśnięty... Auto nie odpala i cała masa błędów na wyświetlaczu :(

od początku - padły światła wsteczne, więc wymieniłem bezpieczniki oraz żarówki - bez zmian. Zabrałem się za wymianę czujnika - istna gehenna. Zaczęło się od mega trudnego dostępu wraz ze skorodowanym gniazdem - ułamałem pin. Po usunięciu resztek poprzedniego czujnika z gniazda, wsadziłem nowy i już chciałem świętować, gdy okazało się, że auto nie odpala, nie kręci a jedyne co się włącza to wiatraki od radiatora i cała masa błędów (tylko powiadomienia na wyświetlaczu, brak ikon...)

-sprawdź olej
-sprawdź akumulator
-sprawdź silnik
-sprawdź chłodnicę i płyn
-konieczny serwis

siedzę i zachodzę w głowę, co mogło pójść nie tak? Czy jest w stanie bardziej doświadczony Mitsumaniak wskazać ewentualny błąd w naprawie i pomóc skorygować?

Bez auta jak bez ręki, a to strasznie komplikuje sprawy zawodowe...

ps. wybaczcie taki wjazd na forum, ale popsuło się w najmniej odpowiednim momencie i w sumie społeczność znalazłem przez przypadek...

Krzyzak - 06-06-2024, 07:43

Bezpieczniki sprawdziłeś? - takie włączenie wentylatorów najczęściej spalony ten od ECI, nie znam tego lancera, ale on ma tak z 30-40A, zapewne pod maską w skrzynce.
Dziwne tylko, że nie kręci - tu bym szukał problemu z masą na skrzyni, bo to do niej jest przykręcona masa od rozrusznika.

apikus - 06-06-2024, 14:38

Sprawdziłeś bezpiecznik 18 w kabinie pod deską? Ja ostatnio miałem problem ze wstecznymi i poduszkami i trybem awaryjnym i to był spalony bezpiecznik nr 18.
mitsumajster - 09-06-2024, 12:41

sprawdzone wszystkie bezpieczniki, nie ma spięć. obstawiam że może być coś z wiązką :/

jakieś pomysły?

apikus - 10-06-2024, 09:14

Żarówka w schowku sprawdzona?
mitsumajster - 16-06-2024, 20:31

w schowku? nie kojarzę tam żarówki... natomiast wyszło szydło z worka - skorodowała wtyczka czujnika biegu wstecznego i musiałem nową montować na krótko, gdyż wymiana całej wiązki była poza moim zasięgiem... błędy skasowane już się nie pojawiły... tylko te lusterka nadal nie funkcjonują...