To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - mocowanie maglownicy

killerek41 - 10-06-2024, 20:53
Temat postu: mocowanie maglownicy
Cześć wszystkim macie może jakieś namiary na zamienniki MR510407/MR403503, bo wstępnie zakupiłem Febest MAB-007, a miałem dylemat pomiędzy MAB-141.
MR510407 zakupiłem MGB-KA4T jak się okazało zabrakło w magazynie na Shoopie znalazłem zestaw, ale znów schody z wysyłką.
https://shopee.com.my/Steering-Rack-Rubber-Bush-Set-left-right-Mitsubishi-Airtrek-2.0cc-4G63-4G63T-NA-TURBO-2001-2008-2.0-i.25384344.7308174242?sp_atk=a8d720b4-0482-4e0e-8302-e947e0e403e9&xptdk=a8d720b4-0482-4e0e-8302-e947e0e403e9
Wszystko spowodowane maglownica lata jak szalona jakby nie była przykręcona do sanek, które mechanik wymieniał z 1,5 roku temu, a trzeba by ustawić zbieżność przód tył po wymianie wahacza przedniego i tylny poprzeczny z śrubą mimośrodkową.
Gdzies znalazłem żeby wymienić maglownice trzeba opuścić sanki. Robił ktoś? jak i co po kolei odkręcać

Johnnybravoojb - 08-10-2024, 08:02

Wydaje mi się, że temat najbardziej prasuje do mojego problemu, a nie chce zakładać nowego. Dopiero "uczę się Outlandera" i przy wymianie przednich sanek zdemontowałem je bez wyjmowania maglownicy. Sugerując się materiałami na forum, stwierdziłem jednak, że łatwiej będzie to poskładać z maglem przykręconym już do sanek.
I tu problem ... Przy dolnym krzyżaku zaznaczyłem wzajemne położenie krzyżaka i wałka maglownicy, jednak przy jej wyjęciu kolumna rozpięła się w połowie (w miejscu gdzie jest wsuwana na zacisk), a kierownica nie była zablokowana w żaden sposób. I teraz wasze sugestie ... Czy mogę to poskładać "pi razy oko", zrobić zbieżność (będę wymieniał też końcówki drążków kierowniczych) i ustawić kierownicę na wprost już na koniec razem z całym "pajączkiem" od kierunkowskazów ? W sensie czy jest taka techniczna możliwość, przestawienia całości na wprost. Chciałbym uniknąć późniejszych problemów i w najgorszym wypadku przestawiania kolumny na wieloklinie, metoda prób i błędów, żeby na wprost było na wprost 😅.

killerek41 - 04-09-2025, 17:08
Temat postu: ogarniete
zostało wymienione. tak jak przypuszczałem tulejki na maglownicy zamówione na partsouq.com uprzedzam ze doliczają cło, troche lezał na kołkach bo jak sie okazało gwinty mocowania maglownicy przy wymianie sanek zostały uszkodzone, niestety wspawanie ze starych czyszczenie i antykorozja, po skręceniu magla do sanek najgorsze co może być to montaż wpasowywanie jednocześnie skręcając z elementami maglownicy i jeszcze do tego poduszka silnika tylna, zasada składania odwrotna do rozebrania radze to sobie zapisywać, bez pomocy drugiej osoby nie za bardzo. i nie pomylić się z kierowwnicą najlepiej zablokować i nie russzac bo jak zle sie zamontuje mozna zerwac tasme. Przepraszam ze tak pózno pisze bo mineło z miesiecy, choc nie wiem czy komus sie przydadza moje wypociny. Nara